Programul “Rabla” 2013 – Teleormanul a primit doar 52 de tichete valorice

Programul de înnoire a parcului naţional auto, derulat de către Administraţia Fondului de Mediu, prevede pentru acest an acordarea a 20.000 de tichete valorice, 17.000 dintre acestea fiind destinate persoanelor fizice şi 3.000 agenţilor economici şi instituţiilor publice. Tichetul are valoarea de 1500 euro (6.500 lei), este transmisibil, iar pentru cumpărarea unei maşini noi se poate utiliza decât un singur tichet. După mai multe amânări, începând de ieri, 10 iunie, în cadrul Programului “Rabla” 2013, operatorilor economici autorizaţi să primească de la populaţie, pentru casare, maşini mai vechi de 10 ani le-a fost distribuită o primă tranşă de tichete valorice, respectiv 4.287 vauchere, din totalul celor 20.000 de tichete ce vor fi acordate în acest an. În această primă fază, tichetele valorice sunt destinate doar deţinătorilor auto de maşini vechi persoane fizice.
Dat fiind numărul destul de mic de tichete acordate la nivelul întregii ţări, cei doi operatori economici din Teleorman validaţi în cadrul Programului “Rabla” 2013, respectiv SC Dan Construct SRL Alexandria şi SC Ideal Com SRL Turnu Măgurele au primit împreună 52 de vauchere, câte 26 pentru fiecare centru de colectare. Tichetele valorice, fiecare în valoare de 1.500 de euro, după cum a anunţat Administraţia Fondului de Mediu, în acest an sunt reaprtizate în teritoriu în baza numărului de maşini mai vechi de 10 ani existente în fiecare judeţ. Între judeţele cu cel mai mic număr de tichete valorifice repartizate în prima fază se numără Teleormanul, Călăraşi, Giurgiu, Vaslui, Covasna, Brăila şi Botoşani. Numărul cel mai mare de tichete valorice, de trei ori mai mult de cât a primit Teleormanul, au fost repartizate firmelor colectoare autorizate în derularea acestui program, respectiv judeţelor Prahova, Bihor, Constanţa, Suceava, Mureş, Braşov şi desigur municipiului Bucureşti.
Celelalte tichete destinate persoanelor fizice, până la nivelul celor 17.000 de vauchere emise pentru acest an, vor fi repartizate eşalonat, dar se va face şi o redistribuire a tichetelor între judeţe, în funcţie de solicitările concrete. Numărul de tichete repartizat celor doi operatori economici din Teleorman, situaţie valabilă şi în alte judeţe, este destul de mic în comparaţie cu numărul proprietarilor care doresc să scape de maşinile vechi. La Remat-ul din Alexandria, aparţinând firmei Dan Construct SRL, sunt la fel de multe solicitări ca şi în anii trecuţi. Unii dintre posesorii de maşini vechi chiar doresc să utilizeze tichetul la procurarea unui autoturism nou, cei mai mulţi însă urmăresc să tranzacţioneze tichetul valoric primit în schimbul unei sume de bani.
Numărul de tichete valorice emise în acest an de către Administraţia Fondului de Mediu foarte mic în comparaţie cu anul trecut când, prin intermediul programului “Rabla”, au fost procurate nu mai puţin de 45.000 de autoturisme noi. În curând vor fi repartizate şi tichetele valorifice destinate firmelor şi instituţiilor publice. Celor care achiziţionează o maşină electrică li se acordă prin programul “Rabla“ un bonus de 2.500 de euro.

George ZAVERA