Programul pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri, lansat în consultare
Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii, „Urban Up”, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri
„Blocurile din București și alte orașe mari ale țării reprezintă o resursă neexploatată în ceea ce privește producția de energie. Acoperișurile acestor clădiri pot fi transformate în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier.”, se arată în comunicatul ministerului.
Beneficiarii eligibili sunt asociațiile de proprietari din condominii, constituite conform Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
Suma necesară implementării programului “Urban Up”, este de minim 100 milioane lei și maxim 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.
”Am mai spus in ultimele luni despre comunitățile energetice și proiectul de lege pe care să îl promovez în Parlament pe acest subiect. Astăzi, am făcut ceva foarte concret pentru a vă oferi un exemplu foarte clar despre ceea ce sunt aceste comunități energetice și cum existența lor poate schimba viața fiecăruia dintre noi, dar mai ales a celor din marile orașe.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la lansarea programului.
Conform Notei de fundamentare, Programul Urban Up vizează finanțarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum și pentru achiziționarea de instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.
Prin implementarea acestui program de finanţare, asociaţiile de proprietari pot deveni mai puţin dependente de fluctuaţiile pieţei energetice şi de furnizorii tradiţionali.
Dana PĂUNE