Programul Național „Masă sănătoasă” a fost adoptat

A fost aprobată hotărârea care asigură cadrul legislativ pentru extinderea programului „Masă sănătoasă” la 1.000 de unităţi de învăţământ, în acest an. Elevii vor primi gratuit o masă caldă sau un pachet alimentar.

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 11 ianuarie, hotărârea inițiată de Ministerul Educației, act normativ care instituie Programul Național „Masă sănătoasă”, potrivit unui comunicat de presă afișat pe site-ul Ministerului Educației. Programul se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Scopul programului este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.

În vederea asigurării continuității intervenției acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, acestea sunt incluse, de drept, în Programul Național „Masă sănătoasă” pentru anul calendaristic în curs.

Unitățile administrativ teritoriale cu unități de învățământ preuniversitar cuprinse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pot începe procedurile de implementare a Programului Național „Masă Sănătoasă” pentru acest an.

„Finanțarea PNMS se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută în HG;

b) creșterea, în perioada aplicării Programului național “Masă sănătoasă”, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.”, se arată în comunicat.

În acest an, bugetul alocat pentru Programul Național „Masă sănătoasă” este 1.139.400 mii lei.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, în debutul reuniunii de joi a Guvernului, că pe lângă crearea acestui cadru legislativ necesar continuării Programului naţional “Masă sănătoasă” în şcoli şi în acest an, a înţeles că şi procedura privind tichetele educaţionale de 500 de lei a fost finalizată. Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinţi şi folosite pentru cumpărarea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală, a adăugat şeful Executivului.

Dana PĂUNE