Programul Euro 200 pentru elevii și studenții din România

                  Acesta este destinat elevilor și studenților din învățământul de stat sau particular acreditat, cu vârsta de până la 26 de ani. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, depunerea dosarelor va începe pe 16 mai.

Elevii și studenții pot depune cererile și documentele necesare până la jumătatea lunii mai. Sprijinul financiar acordat pentru achiziționarea unui calculator va fi de 200 de euro.

După această etapă vor urma anchetele sociale, iar pe 27 iunie va fi publicată lista cu beneficiarii programului la unitățile de învățământ. Ulterior, vor putea fi depuse contestații, iar lista finală va fi afișată pe 25 iulie.

„Programul Euro200 – acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare – se derulează și în 2025. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației.

Ministerul Educației implementează Programul Euro 200 încă din anul 2004, conform Legii nr. 269/2004. Scopul acestuia este de sprijini dezvoltarea competențelor în utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație (IT&C).

„Programul Euro200 – acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare – se derulează și în 2025. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro”, mai arată Ministerul.

În 2023, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost modificate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 269/2004, care reglementează acordarea unui ajutor financiar pentru achiziționarea de calculatoare. Aceste norme au fost inițial aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2004.

Principala modificare introdusă de noua hotărâre se referă la creșterea pragului venitului brut lunar pe membru de familie, care a fost majorat de la 250 de lei la 500 de lei, ca urmare a ajustării indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.

Beneficiarii programului vor prezenta bonul valoric la orice comerciant de calculatoare. Dacă prețul produsului este mai mare decât valoarea bonului, diferența va fi acoperită de elevi. În cazul în care magazinul acceptă, diferența de preț poate fi plătită și în rate. De asemenea, Ministerul Educației arată că nu se va acorda rest la bonul valoric.

Agentul economic va emite o factură fiscală pentru elevii și studenții beneficiari. Pe aceasta va fi menționat faptul că inspectoratul școlar sau instituția de învățământ superior va plăti echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii dinaintea achiziției.

Beneficiarii programului vor prezenta bonul valoric la orice comerciant de calculatoare. Dacă prețul produsului este mai mare decât valoarea bonului, diferența va fi acoperită de beneficiar. În cazul în care magazinul acceptă, diferența de preț poate fi plătită și în rate. De asemenea, nu se va acorda rest de bani la bonul valoric.

Agentul economic vânzător va emite o factură sau o factură fiscală pentru elevii și studenții beneficiari, în funcție de caz, corespunzătoare valorii calculatorului achiziționat. Pe factură va fi menționat faptul că inspectoratul școlar sau instituția de învățământ superior va plăti echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României.

Adriana VENE

Despre autor