Programul de anvelopare termică a locuințelor, abandonat de primăriile teleormănene!

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Guvernul din acea perioadă s-a angajat ca până în anul 2020 pe teritoriul întregii țări să fie executate lucrări de anvelopare termică la 85.000 de blocuri vechi, pentru a fi create condiții decente de locuit și implicit, reducerea costurilor cu încălzirea pe timpul sezonului rece. Din păcate, până la această dată au fost reabilitate blocuri din punct de vedere termic doar într-un procent de 4 la sută din program, o socoteală simplă conducând la concluzia că pentru reabilitarea termică a tuturor blocurilor vechi va fi nevoie de o perioadă de 100 de ani !

Pentru punerea în aplicare a programului național de reabilitare termică a locuințelor a fost creat cadrul legislativ care prevede că primăriile pot iniția proiecte locale pentru anveloparea termică a locuințelor, costurile fiind asigurate din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, cu o contribuție modică și din partea asociațiilor de locatari sau proprietarilor individuali de locuințe. Într-o analiză la nivel național, se constată că cele mai multe anvelopări termice ale locuințelor s-au înregistrat în București, pe locul următor în acest clasament aflându-se municipiul Târgoviște. Spre exemplificare, în acest an în municipiul Târgoviște vor fi reabilitate termic şi consolidate 22 de scări de bloc, pentru care au fost asigurate fondurile necesare. Conform edilului șef al municipiului reședință din județul Dâmbovița, județ învecinat cu județul nostru, ”lucrările avute în vedere sunt deosebit de complexe şi vizează izolarea termică a faţadei, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planșeului peste subsol, instalarea de panouri solare, înlocuirea corpurilor de iluminat şi a circuitelor electrice aferente părţilor comune, înlocuirea sau modernizarea lifturilor, repararea acoperişului tip terasă, a trotuarelor de protecţie, repararea sau înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi a colectoarelor de canalizare menajeră din subsoluri, măsuri de reparaţii şi consolidare, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitaţi”. Proiectul are o valoare de peste 27.000.000 lei şi este finanţat în proporţie de 60% din fonduri europene, restul reprezentând contribuţia administraţiei locale şi proprietarilor de apartamente.

Sumele datorate de către proprietarii locuinţelor vor fi eşalonate pe 10 ani, acestea fiind cuprinse între 3,5% şi 25% din valoarea lucrărilor aferente unui apartament și de venitul pe membru de familie. Este de reținut faptul că proprietarii de apartamente care au venitul sub salariul mediu net lunar pe economie vor achita numai 3,5% din valoarea lucrărilor, după recepţia finală. Ceea ce înseamnă că proprietarii de locuințe ar putea plăti 5-10 lei pe lună.

Din păcate, primăriile din Teleorman nu s-au implicat cu răspunderea cuvenită în acest program, anvelopările termice ale locuințelor, executate în anii trecuți, într-un număr foarte mic, fiind făcute doar la inițiativa și din contribuția exclusivă a proprietarilor de apartamente sau a asociațiilor de locatari. Din săptămâna următoare, consiliile locale vor aproba bugetele locale pe anul în curs. Am fi tare curioși să aflăm dacă în acest an se vor găsi măcar 6-7 primării teleormănene care să prevadă în bugetele locale sume de bani necesare pentru cofinanțarea unor proiecte de reabilitare termică a locuințelor. S-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple, având în vedere experiența anilor trecuți, confirmându-se astfel faptul că programul de reabilitare termică a locuințelor înTeleorman a fost abandonat definitiv!

George ZAVERA

Despre autor