Programele Student Invest și Family Start continuă și în 2024, dar cu modificări

Programele „Student Invest” și „Family Start” continuă și în acest an, dar vor suferi câteva modificări.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a emis un ordin prin care a modificat regulile de finanțare în programele Student Invest și Family Start.

Student Invest este un program național de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată de stat, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Fondului Român de Contragarantare, în calitate de garantor, prin rețeaua băncilor partenere.

Dacă în 2023, condiția principală era una singură: ca persoanele fizice să aibă domiciliul în România, acum această condiție a fost actualizată și pot aplica pentru acest program doar cei care au și cetățenia română.

Vârsta limită pentru a beneficia de ajutorul statului este 40 de ani, deci nu se adresează doar celor care au făcut 18 ani și s-au înscris la facultate. Guvernul, prin Ministerul Familiei, garantează creditele de până în 75 de mii de lei, subvenționează dobânda iar ratele se întind până la 10 ani.

Cu banii se pot plăti studiile, inclusiv cărțile sau taxele la evenimente educaționale, chiria și transportul în cazul programului Erasmus. În cazul unei probleme de sănătate, cu banii de la bancă se pot face diverse investigații.

Programul de creditare Family Start este destinat sa ajute tinerii care îsi întemeiază o familie si persoanele care formează o familie sa acopere nevoile care țin de locuire, sănătate, educație, cultura ale familiei, precum si cheltuielile legate de obținerea statutului de soț si soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei.

Vârsta maximă nu trebuie să depășească 45 de ani, iar creditul va fi de cel mult 150 de mii de lei. Ca să beneficieze de dobânda subvenționată, venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 6.000 de lei, iar pentru familiile monoparentale această sumă trebuie să fie de cel mult 7.500 de lei.

În cadrul programului Family Start nu s-au schimbat regulile față de anul trecut, dar a crescut numărul beneficiarilor.

Dana PĂUNE