Programa şcolară se modifică din nou

Mai multe ore de matematică, română şi limbi străine vor fi studiate de elevii din clasele I-IV, potrivit noilor programe şcolare stabilite de Ministerul Educaţiei. Modificările vor fi aplicate de la începutul anului şcolar 2013-2014, în cazul claselor pregătitoare, sau din 2014, în situaţia elevilor de clasa a II-a.
Planul cadru final, cu toate materiile obligatorii care vor fi studiate de elevii din clasele primare, pus în dezbatere publică în luna februarie a acestui an, a suferit câteva modificări. Aceste schimbări presupun introducerea unei ore de Limbă modernă (străină) pe săptămână, la clasa pregătitoare, sau adăugarea uneia de matematică la clasa a II-a, ajungându-se astfel la patru ore pe săptămână.
Potrivit planului cadrul final, elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a III-a vor studia “Arte vizuale şi abilităţi practice”, de două ori pe săptămână. În schimb sunt excluse din programa şcolară “Educaţia Tehnologică” şi “Educaţia pentru societate”, iar din clasa a III-a va fi inclusă o oră pe săptămână de “Educaţie civică”.
Elevii de a III-a şi a IV-a vor studia în fiecare săptămână câte două ore de limbă străină, iar copiii de clasa I vor face şapte ore de “Comunicare în limba română”, faţă de cele şase care erau prevăzute iniţial, când planul a fost pus în dezbatere publică.
Toţi elevii din ciclul primar vor face săptămânal câte două ore de “Educaţie fizică”, cu excepţia celor de clasa a III-a care, suplimentar, vor face şi o oră de “Joc şi mişcare”.
Micuţii din clasa pregătitoare, alături de cei de clasa a I-a şi a II-a rămân cu două ore de “Muzică şi mişcare” pe săptămână.
Religia va fi studiată ca şi până acum, o oră pe săptămână.
Dacă, iniţial, copiilor din clasa pregătitoare li se pregătise o oră pe săptămână de “Dezvoltare personală”, conform noii programe aceştia vor studia această materie de două ori pe săptămână.
Durata unei ore pentru copiii din clasa pregătitoare şi clasa a I-a este de 30-35 minute, restul timpului fiind alocat activităţilor recreative. La restul claselor primare, o oră de studiu se va desfăşura pe parcursul a 45 de minute.

M. MEILĂ