Producătorii români cer introducerea consumului de mere şi miere în şcoli

Pentru sănătatea copiilor, Comisia Europeană a recomandat guvernelor UE introducerea consumului de mere şi miere în şcoli, pentru aceasta asigurând din fondurile europene nerambursabile o bună parte din sumele de bani necesare. Extinzându-se binecunoscutul program “Cornul şi laptele”, în şcolile şi grădiniţele româneşti ar fi trebuit să fie puse zilnic la dispoziţia elevilor şi preşcolarilor un măr şi câteva grame de miere.
În anii anteriori, în unităţile şcolare au ajuns unele cantităţi de mere, dar în foarte multe cazuri modul de distribuţie a merelor a lăsat de dorit, firmele câştigătoare a licitaţiilor fiind interesate mai mult de câştig, decât de a duce la bun sfârşit programul în care s-au angajat. O astfel de situaţie, dar şi faptul că guvernanţii nu au mai alocat banii necesari pentru asigurarea consumului de mere în şcoli şi grădiniţe au condus la sistarea programului, deşi producătorii români au şi la această dată depozitele pline cu mere, iar pentru a valorifica întreaga producţie sunt dispuşi să ofere merele la preţuri foarte mici.
Deşi s-a vorbit foarte mult în ultimii ani de introducerea consumului de miere în şcoli, în acest sens nu s-a luat nicio măsură concretă, cu toate că Uniunea Europeană a cerut expres punerea, zilnic, de miere la dispoziţia elevilor şi preşcolarilor. În scopul dezvoltării pomiculturii şi apiculturii, producătorii de fructe şi de miere solicită actualilor guvernanţi stimularea consumului de astfel de produse în rândul populaţiei, cu prioritate în şcoli şi grădiniţe, asigurându-se astfel o alimentaţie suplimentară a elevilor şi preşcolarilor, care să le asigure o bună stare de sănătate. Şi asta cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană recomandă o astfel de practică şi asigură anual banii necesari pentru derularea unui astfel de program.

George ZAVERA