Producătorii de carne din 17 state UE nu îndeplinesc regulile de bunăstare a porcinelor

Din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, 17 au rămas în urmă la capitolul conformare cu noile reguli de bunăstare a porcinelor, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea boxelor de gestaţie la scroafe, respectivele reguli fiind în vigoare de la data 1 ianuarie 2013.
Doar 10 state membre pot confirma gradul de conformare de 100%, printre acestea aflându-se şi România, în timp ce multe dintre cele mai semnificative ţări producătoare de carne de porc, cum ar fi Germania si Franţa, înregistrează cel mai scăzut grad de conformare, acesta fiind cuprins între 73 şi respectiv 72%.
”Ţările membre ale UE neconforme regulilor de bunăstare din sectorul creşterii porcinelor vor trebui să întreprindă imediat acţiunile ce se impun pentru a se încadra în legislaţia europeană”, a precizat comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg.
Oficialul de la Bruxelles susţine că va lua măsuri împotriva celor care nu se conformează regulamentului, dar va sancţiona şi ţările membre UE care interzic importurile, invocând neconformarea producătorilor cu regulile stabilite de UE privind bunăstarea animalelor.

George ZAVERA