Procurorii DNA au făcut ”noapte albă” la Consiliul Județean Teleorman

15 ore au petrecut procurorii DNA în sediul Consiliului Județean Teleorman. Aceștia au părăsit sediul Consiliului în jurul orei 3 dimineață.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ”vizitat” sediul Consiliului Județean Teleorman. Procurorii au ridicat mai multe documente. Toate au legătură cu dosarul ”Belina”.

Dacă procurorii DNA au venit la sediul Consiliului Județean Teleorman pentru a ridica o serie de dosare, fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea s-a prezentat, în același timp, la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

La sosirea la DNA, fostul președinte al CJ Teleorman a susținut că nu știe motivul pentru care a fost chemat, precizând însă că a fost citat de anchetatori. Chemarea lui Adrian Gâdea la sediul DNA are legătură tot cu dosarul Belina.

Și tot în același dosar, la sediul DNA a fost chemat și vicepremierul Sevil Shhaideh.

Pe lângă fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea în dosarul ”Belina” sunt vizați și doi miniștri ai Guvernului Tudose, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

“Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată, fiind obținut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective”, menționează procurorii.

Mai mult, prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale “Apele Române”.

Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate.

În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională “Apele Române” și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi.

C. DUMITRACHE