Problemele care îi preocupă pe tinerii români: șansa de a avea o locuință și un loc de muncă de calitate, dar și accesul la servicii medicale de calitate

Printre problemele care îi preocupă cel mai mult pe tinerii din România se numără șansa de a avea o locuință și un loc de muncă de calitate, dar și accesul la servicii medicale de calitate, arată rezultatele barometrului de opinie privind situația  tineretului și așteptările sale, prezentat de Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

Aproape jumătate dintre tineri consideră că accesul la educație este o problemă, ca și accesul la serviciile de sănătate.

Șansa de a avea o locuință corespunzătoare este percepută ca fiind deosebit de problematică pentru mai mult de 2 din 3 tineri, iar accesul la un loc de muncă de calitate reprezintă pentru 79% dintre tineri o problemă, care poate fi chiar una serioasă.

În ce privește competențele sociale și civice necesare pentru a fi un cetățean activ în societate, 33% dintre tineri consideră că le deprind într-o mică măsură sau deloc în timpul școlii.

Ierarhia celor mai importanți factori în găsirea unui loc de muncă este, în opinia tineri români, pregătirea profesională (68%) și experiența profesională (51%).

Nivelul școlii absolvite (29%), relațiile personale (24%) și șansa sau „norocul” (21%) sunt considerate mai puțin importante.

Caracteristicile care definesc un bun loc de muncă sunt remunerația, pentru 84% dintre tineri, siguranța locului de muncă (49%) și să fie în domeniul studiilor absolvite (46%).

Oportunitățile de avansare în carieră (44%), programul de lucru lejer și flexibil (37%) și atmosfera plăcută la locul de muncă (30%) reprezintă alți factori care apar în caracterizarea unui loc de muncă dezirabil.

Principalele „ingrediente” ale succesului în carieră sunt munca și efortul personal pentru 67% dintre tineri, buna pregătire profesională (60%), cinstea și corectitudinea (40%) și învățarea continuă (37%).

Comparativ cu 2020, se observă un regres în ceea ce privește inițiativa antreprenorială: ponderea tinerilor care intenționează să-și dezvolte propria afacere în viitor scade de la 52% la 31%.

Majoritatea covârșitoare a respondenților, 78%, consideră necesară existența unor centre de resurse pentru tineri și organizații.

Aceasta evidențiază importanța pe care tinerii o acordă spațiilor dedicate activităților și dezvoltării personale.

Concluziile majore, îngrijorătoare, ale acestui barometru: tinerii nu decid asupra modalității de învățare în școală, pe care uneori o consideră suboptimală; la locul de muncă, ei nu decid, nici nu au control asupra programului, care se poate uneori extinde asupra vieții personale și, de asemenea, nu sunt implicați în luarea deciziilor din cadrul organizațiilor; atunci când doresc să își întemeieze o familie, se poate întâmpla ca și această decizie să fie pusă în discuție, uneori motivul fiind lipsa unei locuințe adecvate.

Dana PĂUNE

 

Despre autor