Prin investiţii româno-bulgare, construirea unei noi hidrocentrale pe Dunăre ar crea pentru teleormăneni câteva mii de locuri de muncă
În urmă cu mai bine de treizeci de ani, conducătorii din acea perioadă ai statului român şi a celui bulgar, Nicolae Ceauşescu şi Todor Jivkov au pus piatra de temelie la construcţia unei hidrocentrale pe Dunăre, în zona comunei teleormănene Seaca. Un obiectiv comun care nu a fost însă finalizat, partea bulgară neputând asigura partea sa de cofinanţare. Viabilitatea unui asemenea proiect de anvergură, care să valorifice potenţialul energetic al Dunării, a determinat guvernele român şi bulgar să reia tema construirii unei astfel de hidrocentrale, ultima abordare în acest sens având loc la finele săptămânii trecute, la Sofia.
La încheierea vizitei sale în capitala Bulgariei, unde a avut o întâlnire de consultări cu prim ministrul Plamen Oreşarski, Victor Ponta a dezvăluit faptul că a discutat cu oficialităţile bulgare despre necesitatea începerii lucrărilor la o nouă hidrocentrală pe Dunăre, în acest sens existând interes din partea ambelor ţări.
În opinia premierului Ponta, o hidrocentrală pe Dunăre va fi în mod sigur utilă şi pentru România şi pentru Bulgaria. ”Avem potenţialul, avem şi investitori, trebuie doar s-o realizăm”, a declarat premierul român. Din motive lesne de înţeles, Victor Ponta nu a dezvăluit locul de amplasament al noii hidrocentrale, precizând doar că “locul este cunoscut”, despre noua hidrocentrală de la Seaca vorbind cu câteva săptămâni mai înainte vicepremierul Liviu Dragnea.
Începerea construcţiei hidrocentralei de pe Dunăre ar însemna pentru România realizarea unui obiectiv extrem de important, de valorificare a capacităţii energetice a fluviului, dar şi punerea la dispoziţia teleormănenilor şi a specialiştilor din alte judeţe ale ţării a câteva mii de locuri de muncă. Ar fi cel mai important obiectiv economic construit în perioada postdecembristă în Teleorman, într-un judeţ în care investiţiile de până acum au fost nesemnificative.
Potrivit jurnaliştilor prezenţi la întâlnirea din capitala Bulgariei, premierul Ponta a discutat cu oficialităţile bulgare şi despre proiectele realizate din fonduri europene, despre Strategia Dunării şi despre câteva investiţii concrete care pot fi puse în practică, despre infrastructura spre noul pod de la Calafat-Vidin, recent inaugurat. Ponta a precizat că în luna septembrie va avea o întâlnire mai amplă cu partea bulgară, cel mai probabil în cadrul unei şedinţe comune a celor două guverne.
George ZAVERA