Popii şi agricultura

Nefericitul Daniel al Agriculturii şi Preafericitul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române au pus-o de-o frăţie de cruce între fermieri şi popi. Socotind că prin intermediul preoţilor informaţiile despre agricultura modernă şi înfiinţarea fermelor de familie ajung mai repede la ţărani decât subvenţiile, cei doi corifei ai câmpiilor mănoase şi, respectiv slujbelor bănoase, au bătut palma pe perioadă nedeterminată.
Iar cum ţăranul român preferă să se întoarcă pe şapte cărări de la birtul din sat decât să apuce pe calea bisericii, campania de informare se va desfăşura nu în sfintele lăcaşţuri, ci prin folosirea „muncii de la om la om”, o metodă eficientă utilizată pe vremea revoluţiei agrare.
La pomeni şi prăznuiri, după „Veşnica pomenire”, slujitorii Domnului le vor vorbi din capul mesei enoriaşilor despre avantajele agriculturii ecologice, despre asomarea porcului de Ignat, ca metodă umană de sacrificare şi despre accesarea fondurilor europene, despre care vor recunoaşte că e o acţiune mai dificilă decât obţinerea ajutorului social de la primărie.
La nunţi şi botezuri, după „Isaia dănţuieşte” şi, respectiv „Te lepezi de Satana”, îi vor îndemna pe săteni să iasă pe câmp cum se zvântă mustul zăpezii, nu numai toamna, când se coc recoltele altora şi e rost de ciordeală.
Până la implementarea programelor de irigaţii, preoţii vor funcţiona în continuare ca agenţi de legătură între popor şi Sfântul Ilie, pe care vor încerca să-l înduplece să înhame bidiviii la căruţa celestă şi să-i mâne la galop de să se zguduie norii şi să reverse peste câmpurile pârjolite de secetă ploaia binecuvântată.
Slujitorii Domnului vor încuraja producţia internă de legume mergând prin pieţe şi blestemându-i pe speculanţii care vând roşii din Turcia, cartofi din Siria şi usturoi din China, să dea Garda Financiară şi Protecţia Consumatorului de trei ori pe zi pe la tarabele lor.
Iar cât ostaşii lui Cristos vor bate uliţele cu anteriile suflecate, ca să nu măture cu ele praful sau noroiul, funcţie de anotimp, poate că politicienii vor ajunge la consens în privinţa Camerelor Agricole. Iar dacă acestea vor fi înfiinţate şi vor funcţiona, bisericile vor redeveni Casele Domnului şi preoţii se vor întoarce la amvon, ca să vorbească despre cele sfinte. Şi să compună rugăciuni pentru Merkel şi Barosso, prin care să le ceară mai multe fonduri şi mai puţină birocraţie.
Amin!

C.O.