Pompierii vor putea avea tatuaje

Tinerii care au tatuaje sau alte semne distinctive pot deveni pompieri. Dacă până acum era împotriva legii ca ei să fie primiţi la concurs, acest lucru s-ar putea schimba curând. Autorităţile vor să modifice regulile, pentru a atrage cât mai mulţi candidaţi care să înlocuiască numărul mare de plecări din MAI. Valul de pensionări îi afectează însă pe cei rămaşi în sistem: angajaţii de la Interne, adică şi pompierii şi jandarmii, ar putea fi mutaţi de la o unitate la alta fără ca ei să fie de acord.

„O persoană respinsă de exemplu pentru că are o urmă de arsură pe antebraţ, o urmă, nimic funcţional, persoană era foarte OK şi a fost respinsă pentru că arsură se consideră semn distinctiv”, spune Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit cu ministrul de Interne pentru a schimba legea.

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă și Jandarmi au rămas anul acesta fără aproape 2.000 de angajați, plecați prin pensionare. Cei mai mulţi oameni cu experienţă, aflaţi la comandă, care acum trebuie înlocuiţi.

„Acum pompierii care vor să devină şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă sau adjuncţi trebuie să aibă minimum 3 ani de experienţă pe o funcţie inferioară. Ministerul de Interne vrea să modifice legea, astfel încât la concurs să poată participa şi candidaţii care au mai puţină experienţă, respectiv un an şi jumătate”, conform Digi24.

Cea mai controversată propunere: angajaţii ISU şi Jandarmii să poată fi mutaţi de la o unitate la alta, fără să fie nevoie de acordul lor. Oficialii din MAI dau asigurări că nu se vor face mutări dintr-un județ în altul.

Toate modificările se regăsesc într-un proiect pus în dezbatere publică.