Pompierii români participă la programul de pre-poziționare organizat de DG ECHO
Grecia a înregistrat 54 de incendii de vegetație într-un interval de 24 de ore până luni seară, echipele de intervenție reușind să aducă sub control 43 dintre acestea, conform Brigăzii de Pompieri, relatează agenția de presă Xinhua, citată de Agerpres.
Potrivit IGSU, într-un comunicat de presă „În perioada 1 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). Acest program are ca scop consolidarea rezilienței autorităților elene în gestionarea incendiilor de pădure.
Primul contingent, format din 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice, a început deplasarea pe 30 iulie, pe ruta Ciolpani – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri, un oraș situat la est de Atena. Echipamentele includ 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 litri, 1 cisternă de 30.000 litri, 1 autospecială de stingere de mare capacitate de 10.000 litri, 1 microbuz și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.
Schimbarea efectivelor se va realiza în zilele de 16 august 2024 și 31 august 2024, când alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare vor înlocui personalul de lângă Atena. Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Toate autospecialele de stingere sunt echipate cu motopompe transportabile și un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier beneficiază de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă. Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Modulul specializat de stins incendii de pădure este activat și operaționalizat pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Programul de asistență este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în cursul anilor trecuți. Acesta face parte din noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din Bulgaria, Malta, Moldova și România.
În vara anilor 2021, 2022 și 2023, incendii uriașe au distrus mari suprafețe din pădurile din zona Atenei, precum și părți considerabile din pădurile de pe insulele grecești Evia și Rodos. La acea vreme, incendiile au fost gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.
Pe baza programului de pre-poziționare organizat de DG ECHO în anii 2022 și 2023, precum și disponibilității declarate de DG ECHO de a sprijini și în 2024 pre-poziționarea de module specializate de stins incendii de pădure în țările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, IGSU, în calitatea sa de punct național de contact, a primit în data de 15 mai 2024 solicitarea autorităților elene de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure și în acest an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS”.
Mircea OLTEANU