Poliţiştii teleormăneni au sărbătorit în avans “Ziua Poliţiei Române”

Dacă în anii precedenţi la activităţile derulate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman cu ocazia “Zilei Poliţiei Române”, marcată pe 25 martie, participau o mulţime de copii, elevi ai şcolilor din municipiul reşedinţă de judeţ, ieri, când IPJ Teleorman a organizat o manifestare dedicată acestei zile, în parcarea din faţa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Teleorman erau prezenţi doar poliţişti şi mascaţi. Frigul de afară i-a ţinut departe pe elevii care în anii precedenţi se îmbulzeau în parcarea de la Finanţe pentru a vedea echipamentele poliţiştilor, maşinile echipajelor SPIR şi, mai ales, câinii care niciodată n-au lipsit de la acţiune.
Câteva eleve ale Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria s-au încumetat să vină la manifestare, lor fiindu-le prezentate, de către mascaţi, echipamentele din dotare, inclusiv armele şi maşinile de intervenţie ale echipajelor SPIR.
Elevele s-au bucurat de prezenţa singurului câine, Met, care, sub atenta observaţie a instructorului şi ascultând comenzile acestuia s-a lăsat mângâiat, dar şi pozat.
Astfel de manifestări organizate în fiecare an de “Ziua Poliţiei Române” au ca scop familiarizarea cetăţenilor cu tehnica pe care o are în dotare poliţia, cu modul de intervenţie şi operativitate ale poliţiştilor.
În prezent, IPJ Teleorman are în dotare două maşini de intervenţie rapidă, laboratorul criminalistic pentru colectarea probelor ADN, o maşină de Poliţie Rutieră, dar şi 18 colegii canini din trupele speciale, cei de urmă şi cei de ordine şi siguranţă publică.
Anul acesta s-au împlinit 191 de ani de la data de 25 martie 1822, de când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica îi înmâna Marelui Agă Mihăiţă Filipescu – Şeful Poliţiei din acele timpuri, drapelul cusut cu sigla Steagului Agiei. De atunci, simbolul creştin al Bunei Vestiri veghează asupra oamenilor, faptelor, evenimentelor şi destinului Poliţiei Române.
După Decembrie 1989 a devenit o frumoasă tradiţie sărbătorirea Zilei Poliţiei Române în fiecare an, la începutul primăverii.
Cu această ocazie, inspectoratele de poliţie judeţene din ţară şi-au deschis porţile, organizând concursuri, întâlniri cu elevii, cupe de tir, demonstraţii de dresaj, de arte marţiale şi de luptă.

M. MEILĂ