Polițist cu apucături de milițian, la Brînceni

Polițiștii sunt utili, ba chiar indispensabili în orice societate democratică. Cu o singură condiție: să nu aibă obiceiurile și apucăturile unora dintre foștii milițieni.

Teoretic, de asemenea specimene am scăpat în decembrie 1989. Practic, mai găsim destui prin orașele și satele patriei. Mai ales în mediul rural, unde acești haiduci cu “cașchetă” își fac de cap, departe de ochii șefilor, sau, mai grav, sub oblăduirea acestora, uneori.

Unul dintre “milițienii” plătiți la preț de polițist își face mendrele la doi pași de sediul Poliției Județene, în comuna Brînceni, unde a instaurat “terorismul de stat”. El a schimbat, după mintea lui, sloganul “Pentru siguranța cetățeanului”, considerând că e mai profitabil pentru el să acționeze sub lozinca “Pentru hărțuirea cetățeanului”. Pentru că asta face el cu cei pe care i se pune pata. Îi hărțuiește până îi aduce la disperare. Iar dacă omul îndrăznește să se ducă pe teritoriul ipochimenului cu epoleți, e întâmpinat cu pistolul într-o mână și cu spary-ul lacrimogen în cealaltă, cum a relatat zilele trecute un ziar local.

Pornind de la acest eveniment, în care cetățeanul a fost luat cu Salvarea, după ce șeful de post Găvănescu Aurențiu Mihail l-a “tratat” cu gaze lacrimogene, am săpat mai adânc, iar ce am aflat ne-a dus cu gândul că ne aflăm undeva prin Coreea de Nord.

Care lege îi permite acestui “golan cu epoleți”, cum l-a catalogat interlocutorul nostru, să rețină carnetul de conducere al cuiva, prin chemarea la post, ci nu în trafic? Unde scrie că procesul verbal se încheie pe biroul milițianului iar martorii nu-și recunosc semnăturile sau au fost forțați să semneze?

Matei Liviu Bogdan, omul luat cu ambulanța de la Postul de Poliție și dus la Urgență, ne-a dezvăluit și alte abuzuri ale “omului legii”, care acționează în legea lui. Astfel, cetățenii află de la primărie că au fost amendați, când vine înștiințarea de plată. Pentru că șeful de post “taie amenda” când, cum și cui vrea el și o duce direct la primărie. În această situație, oamenii nu pot să mai conteste în termenul legal de 15 zile și nu le rămâne altceva de făcut decât s-o plătească. Dar nu toți au bani pentru asta și se creează un cerc vicios. Primăria nu poate să mai încaseze taxele și impozitele de la cei amendați, pentru că plata amenzii e prioritară, conform Codului Fiscal. Iar cum oamenii nu pot sau nu vor să plătească pentru ceva de care nu se consideră vinovați, primăriei nu-i rămâne decât să fluiere a pagubă.

Revenind la Bogdan Matei, se poate spune că omul are toate motivele să ajungă la disperare. Pentru el orice leu contează, pentru că are un copil cu probleme, iar orice suspendare a carnetului de conducere înseamnă suferință pentru copil și foame pentru familie.

A fost somat să predea carnetul șefului de post fără a fi oprit în trafic și fără a fi constatată vreo altă abatere.

Bogdan Matei pune atitudinea șefului de post pe seama nemulțumirii acestuia, că nu-i mai răspunde la comenzi. Adică nu-i mai transportă gratis acasă lemne, nisip sau produsele din câmp, pentru că nu-și mai permite să stea la cheremul lui, cum s-a întâmplat în trecut.

Se pare că nu numai Bogdan Matei a fost agresat de șeful de post, ci și alți cetățeni, mărturie stând, după cum spunea el, reclamațiile depuse la Parchet și Poliție. Dar se pare că Aurențiu Găvănescu are “rude la Ierusalim”. Și dacă n-are acolo, îl are pe “nășicul” șef la Secția 1 Rurală a Poliției Municipale. Și mulți cetățeni cred că ăsta ar fi motivul pentru care “finul” își face de cap, abuzând de funcție, urcându-se beat la volan și jucând table la cârciumă toată ziua. În timp ce braconierii și “lățanii” își fac liniștiți mendrele, iar “șmecherii, care fură de pe câmp cu gipanele îi țin trena”.

Și toate acestea se petrec în timp ce reprezentanții sindicatelor din poliție cer salarii mai mari și respect pentru polițiști. Au tot dreptul să ceară pentru că nu toți polițiștii sunt așa. Cei mai mulți sunt profesioniști adevărați și merită tot respectul nostru. Dar nu putem fi de acord să plătim din banii noștri lefurile unor angajați ai Poliției Române, care au moștenit cele mai stupide și nocive apucături milițienești.

Ținând cont de faptul că atât comandantul Poliției Județene, domnul Valentin Dumitrașcu, cât și șeful Poliției Municipale, domnul Cătălin Ciurea, sunt profesioniști de clasă și oameni integri, sperăm că se vor apleca asupra acestui caz, care aduce grave atingeri imaginii Poliției și vor lua măsurile care se impun.

R. M.