Poliţia nu se descentralizează

Unul dintre puţinii piloni ai statalităţii româneşti, salvat de liberali
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică la Pro TV, că poliţia nu a trecut la autorităţile locale pentru că nu au vrut Radu Stroe şi PNL, care au spus că o asemenea măsură ar afecta siguranţa naţională.
Dacă în alte probleme liberalii au adoptat poziţii de ”Gică Contra” numai cu gândul la procentele lui Crin Antonescu, de data asta au dreptate 100%. România nu este pregătită nici economic, nici politic şi nici din punct de vedere al educaţiei cetăţeneşti pentru o descentralizare majoră şi cu atât mai puţin pentru un stat minimal.
În România de azi totul se bazează pe interes, individual sau de grup, şi totul e politizat, de la presă şi ONG-uri la învăţământ şi chiar Justiţie, care ar fi trebuit să rămână strict în afara oricăror jocuri de putere.
Numai dacă ne uităm la televizor sau răsfoim ziarele vom descoperi că mai peste tot există mafii locale, conduse uneori chiar de şefii administraţiilor locale şi judeţene, arestarea prefectului de la Galaţi pentru corupţie fiind cea mai recentă dovadă în acest sens.
Poliţia şi Jandarmeria, ca instituţii naţionale, nu trebuie subordonate unor eventuale mafii locale şi cel mai bun argument este ceea ce se întâmplă cu poliţiile locale, care în cele mai multe cazuri au fost transformate în servitori ai primarilor şi altor şefi locali. Şi atunci cum să ăui la cheremul unor autorităţi suspectate sau chiar condamnate pentru corupţie cele mai importante instituţii de forţă ale ţării, menite să apere ordinea publică şi liniştea cetăţenilor.
După declaraţia lui Liviu Dragnea la Pro TV punctul pe „i” l-a pus Radu Stroe, ministrul liberal de la Interne la Antena 3: „Nu se va descentraliza nimic de la MAI, nici din poliţia de Ordine Publică, Rutieră, nici altceva. Vreau să spun încă o dată că Ministerul Administraţiei şi Internelor este unul dintre puţinii piloni ai statului român (…) aşa ceva nu se poate descentraliza.”
Nici porturile nu vor trece la autorităţile locale în urma descentralizării propusă de Liviu Dragnea, tot liberalii fiind cei care s-au opus acestui lucru, dar asupra acestui subiect, care a creat multe speranţe pentru unii baroni locali ne vom apleca în numerele următoare.

Şt. B.