Plata subvenţiilor agricole va fi reluată doar după ce va fi adoptat bugetului pe 2013

Plata integrală a subvenţiilor agricole pentru anul 2012 este aşteptată cu nerăbdare de către marii fermieri, dar şi de către micii producători agricoli din România, foarte mulţi dintre aceştia aflându-se într-o situaţie financiară extrem de grea, mai ales că au de achitat mari restanţe la băncile creditoare dar şi la furnizorii de utilaje agricole şi de imput-uri. La solicitarea tot mai insistentă a fermierilor de a afla data când va fi reluată plata subvenţiilor, printr-un comunicat de presă conducerea Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a făcut cunoscut faptul că “În luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafaţă, APIA a efectuat plăţi în valoare de 36,77 milioane de euro, aferente Plăţii naţionale directe complementare pentru culturi aflate în teren agricol (PNDC1)”. Conform unor surse din APIA, într-adevăr “s-au făcut plăţi din resursele ce au mai existat din bugetul MADR pe anul 2012, însă cea mai mare parte a fermierilor nu a primit încă banii pentru PNDC1, întrucât fondurile s-au epuizat în luna decembrie, iar obligativitatea de plată merge până la data de 30 iunie a anului următor, aşa cum prevăd regulamentele europene”.
Totuşi, când va fi reluată plata subvenţiilor ?
Potrivit declaraţiilor directorului APIA Timiş, Florin Faur, într-un interviu acordat revistei “Ferma”, până la stabilirea unui buget clar pe 2013 nu se fac plăţi :”Fiind vorba de plăţi care se suportă exclusiv din bugetul naţional, aşa cum este PNDC1, este evident că până la finalizarea demersurilor pentru bugetul pe 2013 nu există posibilitatea de plată. Este necesar ca bugetul pe anul 2013 să fie aprobat, ca să se poată demara efectuarea oricărui tip de plată”.
PNDC 1 fiind exclusiv cu finanţare din bugetul naţional, va fi achitat integral din bugetul pe anul 2013. Subvenţia agricolă pe suprafaţă (SAPS) este o plată din fonduri europene. Statul român va asigura pre-finanţarea, dar banii respectivi vor fi rambursaţi din fondurile Uniunii Europene la scurt timp după ce documentele de plată vor ajunge la Bruxelles. Prin urmare, plăţile aferente subvenţiei pe suprafaţă depind tot de adoptarea bugetului pe anul în curs.

George ZAVERA