Plata pentru parcările din Alexandria se va face prins sms

Primăria Alexandria a pus în dezbatere publică un proiect privind Regulamentul de funcționare a sistemului de parcare cu plată a autovehiculelor în parcările administrate de S.C. Piețe și Târguri Alexandria S.R.L. Conform acestuia, plata locurilor de parcare se va putea face prin mai multe mijloace.

Plata la încasator, de exemplu, presupune plata în numerar făcută de utilizatorul unui loc de parcare salariatului S.C. Piețe și Târguri aflat în zona în care a fost parcat un autovehicul de către utilizator. O oră de parcare costă, potrivit regulamentului, 2 lei.

Pe lângă clasica modalitate de plată la încasator, șoferii alexăndreni vor mai avea posibilitatea să-și achite un loc de parcare prin SMS sau aplicație software.

Plata prin SMS presupune plata făcută de utilizatorul unui loc de parcare prin trimiterea unui mesaj text, la numărul 7420, reprezentând contravaloarea taxei de staționare, de pe un dispozitiv mobil către sistemul informatic ce gestionează locurile de parcare din Alexandria.

”În urma trimiterii mesajului text, timpul de staționare plătit prin intermediul acestuia începe să fie calculat în sens invers, de la cuantumul plătit către 0. Pentru fiecare oră de parcare va fi trimis un mesaj SMS. Sintaxa folosită pentru plată va fi: COD NumarAUTO, conform exemplului: COD TR01ABC”, se explică în regulament. Costul unei ore de parcare plătită prin SMS este de 0,38 euro, fără TVA.

În ceea ce privește plata din aplicație, utilizatorul își poate instala pe un dispozitiv mobil de tip smartphone o aplicație software în care își introduce datele cardului bancar. Prin intermediul aplicației, pentru orice număr de înmatriculare dorit, poate efectua plata locului de parcare pentru un interval de timp selectat.

Unele parcări din municipiul reședință de județ vor fi dotate cu parcometre.

Plata la parcometru presupune plata în numerar făcută de utilizatorul unui loc de parcare prin intermediul unui dispozitiv electronic denumit parcometru, care este interconectat prin rețeaua internet la sistemul informatic ce gestionează locurile de parcare Alexandria. Parcometrul îi va permite utilizatorului să introducă, în bancnote, suma totală de plată pentru care dorește să achiziționeze timp de parcare și să introducă numărul de înmatriculare al autovehicului parcat.

Alexăndrenii aflați în vecinătatea unui loc de parcare cu plată pe care vor să îl închirieze timp de un an, pot încheia un abonament.

Parcarea unui autovehicul pentru care nu a fost plătită taxa de parcare sau care nu deține un abonament sau permis valabil constituie abatere și se sancționează. De asemenea, parcarea unui autovehicul fără a respecta marcajele, parcarea care îngreunează traficul în zonă ori parcarea unui autovehicul care blochează accesul la un loc de parcare cu taxă reprezintă abateri și sunt sancționabile. Sancțiunile pornesc de la 50 de lei și ajung la 300 de lei. În plus, șoferii indisciplinați riscă să le fie ridicate mașinile.

Locurile de parcare cu plată aflate în administrarea S.C. Piețe și Târguri Alexandria S.R.L sunt puțin peste 500. Asta, în condițiile în care, potrivit viceprimarului Alexandriei, Augustin Ioan, în municipiul reședință de județ sunt înmatriculate în jur de 14.500 de mașini. La care se mai adaugă cele înmatriculate în Bulgaria și cele aflate în tranzit, peste 1.000 pe zi. Nu este, deci, de mirare, că alexăndrenii sunt nemulțumiți în privința locurilor de parcare din orașul lor, cu sau fără plată.

C. DUMITRACHE