Pietonii au intrat în atenția polițiștilor rutieri

Tot mai mulți pietoni cad victime ale accidentelor rutiere. Din păcate, cele mai multe nenorociri se întâmplă chiar din cauza lor și asta pentru că traversează prin locuri nepermise și fără să se asigure.

Polițiștii teleormăneni acţionează zilnic pentru ”siguranţa rutieră pe drumurile publice”, avându-se în vedere respectarea regulilor de circulație.

În ultimele 24 de ore, aceștia au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, fiind aplicate 29 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11930 lei. Totodată au fost reținute și 2 permise de conducere.

Având în vedere că siguranța pietonilor este una dintre prioritățile de acțiune, polițiștii teleormăneni recomandă pietonilor să traverseze drumul public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

Ei trebuie să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.

Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).

Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

Să nu lase copiii să traverseze singuri. Aceștia sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

C.D.