Pierderea cărții de muncă de către angajați

Pierderea cărții de muncă de către angajați

În cele ce urmează vom explica ce poate depune la dosarul de pensionare o persoana care a pierdut originalul de la cartea de munca și cum procedează în acest caz, unde o declara pierduta și ce pași face mai departe pentru întocmirea dosarului de pensionare.

Articolul 279 din codul muncii republicat

(1) Vechimea în munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

(2) După data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificările ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de către instanța judecătoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluționa potrivit dispozițiilor acestui act normativ.

(3) Angajatorii care păstrează și completează carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod eșalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.

(4) Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data prevazuta la alin. (3), in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

(5) Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Reconstituirea cartii de munca fie ca a fost ea pierduta , distrusa sau furata reprezinta operatiunea prin care o instanta de judecata pe baza probelor puse la dispozitie de catre avocatul dvs. specilizat in dreptul muncii, obtine pe baza unei hotarari judecatoresti o reinventariere a tuturor locurilor unde ati muncit in asa fel incat sa va ajute sa iesiti la pensie sau sa vi se recunoasca vechimea reala.

Pentru o Carte de munca pierduta 2020 este necesar ca in instanta sa faceti demersuri pentru a demonstra pe baza actelor sau altor proble, care este vechimea efectiva pe care o inregistrati la momentul pierderii cartii de munca.

Conform legii instanta de judecata este singura care poate sa dispuna reconstituirea cartii de munca sau refacerea ei in conformitate cu Codul Muncii.

(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

Pentru reconstituirea cartii de munca sau a carnetului de munca, trebuie sa chemati in judecata în calitate de pârât fosta unitate angajatoare unde reclamantul a desfășurat activitatea.

Problema o rezolva de fapt Inalta Curte printr-o decizie in interesul legii si prin care arata prin Decizia nr. 2/2016 prin care a soluționat un recurs în interesul legii în cauzele privind reconstituirea vechimii în muncă/constatarea încadrării activităţii desfăşurate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, în situaţia în care fostul angajator nu mai există și a stabilit că:

a) angajatorul desfiinţat în urma procedurilor de insolvenţă, finalizate cu radierea din registrele specifice, nu poate sta în judecată, neavând capacitate procesuală de folosinţă, iar fostul lichidator, chemat în judecată în nume propriu, nu are calitate procesuală pasivă;

b) dacă există documente primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfăşurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acţiuni în realizare – obligaţie de a face – având ca obiect obligarea deţinătorului de arhivă de a elibera adeverinţa constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.

În această situație va fi chemat în judecată și va avea calitate procesuală pasivă deținătorul de arhivă.

Pe scurt, reconstituirea vechimii in munca prin recuperare vechime munca , se va face prin chemare in judecata a arhivei unde se regăsesc actele care fac dovada vechimii in munca.

c) atunci când angajatorul nu mai există din punct de vedere juridic (lichidat, radiat) și nu există documente primare care să dovedească vechimea în muncă, pot fi chemate în judecată casele teritoriale de pensii

Despre autor