Piaţa centrală din Alexandria arată, la mijlocul toamnei, ca la început de primăvară
Datorită zilelor însorite de la mijlocul toamnei, în pieţele din municipiul Alexandria au apărut verdeţurile specifice primăverii. Astfel, ceapa verde, ridichile, salata sau spanacul îşi aşteaptă cumpărătorii, la preţuri pentru toate buzunarele.
Comercianţii şi-au umplut tarabele cu salată, ceapă verde, ridichi, spanac sau urzici, toate producţie proprie. Oamenii spun că au început cultivarea verdeţurilor la jumătatea lunii august, iar acum, ajutaţi de zilele călduroase de octombrie, au obţinut o producţie bună.
Astfel, spun comercianţii, oricine poate consuma alimente proaspete şi pline de vitamine chiar şi în sezonul rece.
Deşi tarabele din pieţe sunt pline ochi cu tot felul de legume, cumpărătorii nu prea se înghesuie.
Cel mai căutat este, în aceste zile, spanacul. Şi asta pentru că frunzele de spanac conţin clorofilă în cantitate mare, alături de acid folic, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică numită spinacină.
Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia. De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen.
Spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului. Potrivit aceloraşi studii, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor. Iar alexăndrenii cunosc bine beneficiile spanacului şi profita de apariţia sa în piaţă. Doamnele au învăţat deja şi reţete speciale care conţin această legumă.
C. DUMITRACHE