Peste 40 de solicitări la SMURD în ultimele zile

Potrivit informaţiilor de la ISU Teleorman, în decursul ultimelor 72 de ore, paramedicii de pe ambulanţele de tip SMURD au intervenit la nu mai puţin de 41de solicitări din partea unor cetăţeni aflaţi în dificultate.
În aceste cazuri, pacienţii acuzau diferite probleme medicale ce necesitau acordarea primului ajutor şi totodată transportarea de urgenţă la cea mai apropiată unitate spitalicească.
Din cele aproximativ 40 de cazuri înregistrate zilele trecute, amintim şi noi, doar câteva.
Astfel, în localitatea Stejaru, în ziua de 26 martie 2013, cetăţeana Neaga.V., în vârstă de 70 de ani, în urma unei căderi de la acelaşi nivel a suferit un traumatism, în urma căruia acuza dureri la nivelul membrului inferior drept. Solicitaţi pe numărul unic de urgenţă 112, paramedicii de la ambulanţa S.M.U.R.D. Roşiorii de Vede au intervenit imediat cu ambulanţa din dotare, au acordat primul ajutor pacientei, după care au transportat-o la spital pentru investigaţii amănunţite şi îngrijiri medicale de specialitate.
În localitatea Seaca, echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele a fost solicitat în ziua de 25 martie 2013, pe numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 17.30, să intervină pentru acordarea primului ajutor şi transportarea la spital a unui copil, ce acuza dureri în gât şi agitaţie.
La sosirea echipajului de paramedici, pacientul a fost găsit în braţele mamei sale, Elena T., fapt pentru care, după acordarea primului ajutor, aceştia au fost transportaţi de urgenţă la spitalul din municipiul Turnu Măgurele.
Stări febrile în cazul a doi copii
La Ciolăneştii din Vale, în ziua de 25 martie 2013, micuţul Ştefan N., de numai 2 ani, prezenta stări febrile, fapt pentru care părinţii au solicitat intervenţia unui echipaj S.M.U.R.D. Roşiorii de Vede pentru acordarea primului ajutor şi transportarea de urgenţă la spital. Misiunea a fost executată în cel mai scurt timp, astfel copilul a ajuns în siguranţă pe mâna medicilor specialişti din cadrul Spitalului Municipal Roşiorii de Vede.
Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Drăgăneşti de Vede, unde copilul Marius I., în vârstă de 6 ani, prezenta stări febrile şi vărsături. În acest caz, un echipaj SMURD, a acordat primul ajutor pacientului, şi apoi a fost transportat la spitalul din Roşiorii de Vede, în ziua de 27 martie 2013, în jurul orelor 18.14. Preluat de către medicii de la Secţia Unităţii Primiri Urgenţe, pacientului i s-au acordat îngrijirile medicale de specialitate.
În ceea ce priveşte situaţia cazurilor preluate de echipajele de paramedici din subunităţile de pompieri, în ultimele 72 de ore, cele mai multe cazuri (15), au fost înregistrate de către SMURD Roşiorii de Vede. Alte 11 cazuri au fost preluate de SMURD Alexandria; 10 cazuri au fost semnalate la Turnu Măgurele, 2 cazuri la Videle şi numai unul singur caz a fost preluat de paramedicii de la SMURD Zimnicea.
Printre principalele probleme medicale acuzate de cetăţeni, au mai fost semnalate şi dureri abdominale, dureri de cap, dureri lombare, dureri de inimă, traumatisme, probleme respiratorii, lipotimii.
După acordarea primului ajutor, pacienţii au fost transportaţi la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor din zonă pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, neînregistrându-se pierderi de vieţi omeneşti.

Mirel MANAFU