Peste 2 milioane de ambalaje au fost returnate în luna ianuarie prin SGR

Ministerul Mediului a anunțat joi că peste 2 milioane de ambalaje fost returnate de consumatori, în luna ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanție Returnare.

”Peste 2 milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, în luna ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanție Returnare. În prima lună de funcționare – decembrie 2023 – producătorii și importatorii de băuturi au pus pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca SGR. În luna ianuarie, numărul acestora a crescut la circa 180 milioane ambalaje”, a anunțat Ministerul Mediului.

Ministrul Mircea Fechet este optimist că obiectivele primului an pot fi îndeplinite.

”La mai puțin de trei luni de la inaugurare, SGR este încă la un nivel incipient, însă cifrele raportate se încadrează în estimările inițiale și suntem optimiști că obiectivele primului an pot fi îndeplinite. În următoarea perioadă vom vedea din ce în ce mai multe ambalaje SGR pe rafturile magazinelor, până când toate produsele cu ambalaj fără garanție vor fi înlocuite. De asemenea, continuă în ritm alert atât dezvoltarea centrelor regionale, cât și campania de sprijinire a comercianților pentru semnarea contractelor și conformarea cu obligațiile legale. Le mulțumesc tuturor celor care contribuie la succesul acestui proiect esențial pentru viitorul României”, a declarat ministrul Mediului.

Reamintim că Sistemul Garantie-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, a fost lansat la 30 noiembrie 2023. Prin acest sistem, cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor achiziționa de la un comerciant orice produs din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru facilitarea identificării, produsele care fac parte din sistem au fost marcate cu simbolul Ambalaj cu garanție.

Dana PĂUNE