Peste 14.600 de teleormăneni sunt, oficial, șomeri
Nu scăpăm de eticheta de ”cel mai sărac județ din țară”. Și e normal atâta timp cât avem cei mai mulți șomeri. În lipsa unor politici economice care să anime piața muncii, teleormănenii sunt condamnați la sărăcie. Potrivit datelor AJOFM Teleorman, în prima lună a acestui an, s-a înregistrat o rată a şomajului de 9,82 la sută, numărul şomerilor, în evidenţă, fiind de peste 14.600 persoane.
Județul Telorman este în topul județelor în ceea ce privește rata șomajului. Și vorbim despre șomerii înregistrați în evidențe. Realitatea însă este și mai crudă și asta pentru că sunt multe persoane fără un loc de muncă, dar care nu apar în evidențe.
În încercarea de a mai reduce șomajul, începând cu luna ianuarie 2018, Agenția de dezvoltare regională Sud Muntenia, în calitate de partener și Asociația „Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România”- București, în calitate de lider, au demarat implementarea proiectului „Start pentru afacerea ta! – Regiunea Sud Muntenia”.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020, Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”. Din regiunea Sud Muntenia fac parte județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, scopul acestuia fiind reprezentat de creșterea ocupării forței de muncă în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia.
Vor fi organizate cursuri privind dezvoltarea culturii antreprenoriale a persoanelor fizice – șomeri, persoane inactive, precum și pentru persoane care au un loc de muncă și se hotărăsc să înființeze o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă în zona urbană.
În vederea creşterii şanselor de ocupare, A.J.O.F.M Teleorman asigură, gratuit, mai multe servicii, dar fără prea mult succes. Majoritatea somerilor din judet sunt din mediul rural și au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.
C. DUMITRACHE