Peste 14.000 teleormăneni, tratați anul trecut în cadrul a cinci Programe Naționale de Sănătate
Pe parcursul anului trecut, conform Raportului de activitate al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Teleorman, la nivelul instituției s-au derulat cinci Programe Naționale de Sănătate de către unitățile sanitare cu paturi. Cele cinci programe naționale de sănătate au fost: Programul național de oncologie, Programul național de diabet zaharat, Programul național de ortopedie, Programul național de boli rare-boala Hunter și Programul național de supleere renală la bolnavii cu IRC (insuficiență renală cronică).
Din raport reiese că cei mai mulți teleormăneni incluși în aceste programe de sănătate și tratați în unitățile spitalicești din județ, suferă de diabet zaharat. Astfel, prin Programul naţional de diabet zaharat, anul trecut au fost tratate 11.189 persoane. Costul mediu pentru un bolnav tratat s-a ridicat la aproximativ 750 ei, iar la nivel național pentru tratamentul unui bolnav de diabet zaharat se alocă peste 1000 lei.
În Programul național de diabet zaharat derulat de CJAS Teleorman în 2015 au fost incluși și 35 de copii și 1459 adulți cu diabet zaharat automonitorizați.
În ceea ce privește numărul teleormănenilor care suferă de diferite boli rare, tratați în cadrul Programului național de boli rare, numărul acestora, înregistrat anul trecut, a fost de 10. Este vorba despre un bolnav cu mucopolizaharidoză tip II (sindrom Hunter), doi copii și trei adulți cu mucoviscidoză și patru bolnavi cu scleroză laterală amiotrofică.
Prin Programul național de ortopedie derulat de CJAS Teleorman în 2015, a fost tratat un singur teleormănean, costul mediu pentru tratamentul unui bolnav endoprotezat ajungând la 4500 lei, potrivit raportului CJAS Teleorman.
De asemenea, anul trecut, 41 de pacienți teleormăneni au beneficiat de tratament postransplant, în cadrul Programului national de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană.
Alți 218 teleormăneni au fost incluși în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică. Dintre aceștia, patru sunt bolnavi trataţi prin dializă peritoneală continuă, iar cei mai mulți, 218, sunt bolnavi trataţi prin hemodializă convenţională.
M. MEILĂ