Peste 10.000 de teleormăneni primesc ajutor social
Aproape unul din 40 de teleormăneni primește ajutor social, conform raportului privind plata ajutoarelor sociale în județul Teleorman.
Cei mai mulți asistați social sunt în mediul rural, aproape 90 la sută din totalul beneficiarilor. În Alexandria sunt 409 beneficiari de venit minim garantat, în Zimnicea sunt 442, în Turnu Măgurele 331, în Roșiorii de Vede 273 și în Videle, 126 de beneficiari.
În ceea ce privește mediul rural, distribuția beneficiarilor pe comune este, în medie, de 100 de asistați social pe localitate. În comunele cu număr mare de locuitori, și numărul beneficiarilor de venit minim garantat este mai mare.
Cuantumul lunar al venitului minim garantat variază, conform legii, între 142 de lei pentru o persoană singură și 527 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. În cazul familiilor mai numeroase, se mai acordă câte 37 de lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.
Sunt și teleormăneni care se bucură de cele câteva sute de lei pe lună, deși nu ar trebui să primească venitul minim garantat.
Dar e o nesimțire de proporții naționale atunci când statul distribuie cu dărnicie bani de la buget celor care nu vor să muncească, bani adunați din taxele și impozitele pe care le plătesc cei care trudesc. În toată Europa statul ia de la cei care au și dă la cei care n-au (din motive obiective sau conjuncturale), dar nicăieri, în afară de România, nu se dau bani celor care stau.
Așa a creat statul român o meserie nouă, care nu mai există în alte țări, cea de “asistat social”. Ești zdravăn la trup și la cap, poți munci, dar de ce s-o faci când statul îți asigură venitul minim garantat, care nu-ți permite să huzurești, dar îți asigură romul și țigările mai ieftine.
Și uite așa s-au umplut satele și orașele românești de zdrahoni, care reazămă gardul, așteptând cu țigara în gură și cu berea în mână să vină ajutorul sau alocația copiilor. Dacă vrei să faci vreo treabă și-ți trebuie forță de muncă, e pierdere de vreme să încerci să-I convingi să pună mâna pe sapă sau pe lopată, indiferent ce le-ai oferi în limitele decenței. Lenea e cucoană mare și ei o respectă slujind-o în fiecare zi.
Toată lumea, mai ales absolvenții de liceu sau de facultăți de stat sau particulare, vrea din prima muncă de birou. Iar la țară, ce să mai vorbim. Nimeni nu mai vrea să facă ce au făcut părinții, bunicii și străbunicii lor, să muncească pământul. Dar nici alte activități care presupun efort fizic nu se mai lipesc de tinerii născuți odată cu capitalismul.
Valoarea ajutoarelor sociale plătite în Teleorman în luna iulie a acestui an depășește 2,65 milioane lei.
Claudiu DUMITRACHE