Personalitatea lunii august: Marin Preda
Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman aduce în atenția publicului în luna august o expoziție de carte din fondul propriu, dedicată vieții și operei scriitorului Marin Preda, având ca scop promovarea și valorificarea colecțiilor bibliotecii.
Scriitorul român Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922 la Siliștea- Gumești în județul Teleorman. Urmează școala primară din satul natal, continuă studiile la școala din Abrud, apoi cea din Cristur-Odorhei. La terminarea studiilor devine corector la revista Timpul, în paginile căreia debutează cu schița „Pârlitu”.
Publică la diverse ziare și reviste, schițele și povestirile: „Strigoaica”, „Salcâmul”, „Calul”, „Noaptea, „La câmp”. Scriitorul frecventează cenaclul Sburătorul condus de criticul Eugen Lovinescu, unde nuvela „Calul” face o bună impresie celor prezenți.
Marin Preda debutează editorial în anul 1948 cu volumul ,„Întâlnirea din pământuri”. Primul volum al romanului „Moromeții” este publicat în 1955, iar al doilea în 1967. Alte romane scrise de Marin Preda: „Risipitorii”, „Intrusul”, „Marele Singuratic”, „Viața ca o pradă”, „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pământeni”.
În colaborare cu Nicolae Gane, Marin Preda traduce romanul „Ciuma” de Albert Camus și „Demonii” de Fiodor Dostoievski.
În anul 1956 i-a fost decernat premiul de stat pentru romanul „Moromeții”, iar în 1971 primește pentru romanul „Marele singuratic” premiul Uniunii Scriitorilor.
Marin Preda a fost corector la România Liberă și redactor la revista Viața Românească. În anul 1970 a fost numit director al editurii Cartea Românească, iar din 1968 a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1974 și deputat în Marea Adunare Națională în 1980.
Marin Preda se stinge din viață pe 16 mai 1980 la Mogoșoaia.
Cornelia RĂDULESCU