Pericolul de la Belene, eliminat prin referendum

Despre centrala nucleară de la Belene, aflată de aproape 33 de ani în stadiul de proiect, ziarul nostru a scris de câteva ori, acest subiect revenind în actualitate. Aşa că nu putea să rămână în afara preocupărilor noastre referendumul organizat în urmă cu două zile, în Bulgaria, cu privire la continuarea şi finalizarea centralei atomo-electrice.
Proiectul Belena există din 20 martie 1981, când guvernul bulgar a luat decizia de începere a construcţiei de la Belene, în ciuda dubiilor legate de riscul seismic din zonă, confirmat de cutremurul din 1977, cu epicentrul în Vrancea. Fundaţiile au început să fie turnate în 1987, în 1990 fiind finalizate lucrările în proporţie de 40%, iar 80% dintre utilaje fuseseră deja livrate către partea bulgară. Din 1991 ecologiştii bulgari şi cei din restul Europei au început protestele, dar în ciuda acestor acţiuni primul reactor a sosit un an mai târziu la Belene, unde a zăcut 15 ani, în 2007 ruşii luându-l înapoi pentru a-l instala la o centrală din Rusia.
Pe măsura trecerii timpului, tehnologiile anilor ’90 s-au perimat şi nu mai făceau faţă cerinţelor UE, aşa că se punea problema unor reactoare noi. Dar Bulgaria investise deja peste 1,2 miliarde de dolari la Belene şi, în plus, trebuia să înlocuiască şi 4 reactoare la Kozlodui, care nu mai corespundeau, la cererea Uniunii Europene, care le-a considerat nesigure.
Centrala de la Belene a revenit în actualitate anul acesta dintr-un motiv pur electoral. În iunie, în Bulgaria se desfăşoară alegeri parlamentare iar Partidul Socialist, care susţine proiectul, s-a folosit de acesta pentru a face un sondaj real, cu privire la şansele sale electorale. Pentru că e bine ştiut că premierul Boiko Borisov, liderul dreptei bulgare, se împotriveşte programului nuclear, din motive financiare. De altfel, el i-a îndemnat pe bulgari să voteze NU, spunându-le că nu se pot asigura cele 10 miliarde de euro necesare continuării investiţiei de la Belene. „De unde vom găsi aceşti bani în condiţiile în care avem dificultăţi în a strânge 350 de milioane de euro pentru a majora pensiile din aprilie?”, a întrebat el retoric în ajunul referendumului.
Pentru ca referendumul să fie validat, legislaţia bulgară stipulează că trebuie să existe o prezenţă egală sau superioară celei de la ultimele alegeri legislative (iunie 2009), la care au participat 4,35 milioane de alegători din cei 6,2 milioane înscrişi pe listele electorale. Iar în cazul în care cel puţin 20% dintre votanţi s-ar prezenta la urne, Parlamentul bulgar ar fi obligat să abordeze subiectul şi să ia o decizie.
Ultimele date oficiale relevă faptul că prezenţa la vot a fost de 21,8%, ceea ce înseamnă că Parlamentul va fi obligat să dezbată proiectul şi să ia o decizie. Numărătorile paralele au mai arătat că 61% dintre votanţi au fost de acord ca Bulgaria să-şi dezvolte industria nucleară. Dar asta nu mai schimbă datele problemei, aşa că pericolul de la Belene este, deocamdată, înlăturat, spre liniştea noastră, a teleormănenilor şi nu numai.

Şt. B.