Pensie privată mai mică cu 17% pentru salariații din IT care au contribuția la Pilonul II oprită timp de 5 ani

Salariații din IT care au contribuția la Pilonul II oprita timp 5 ani vor avea o pensie privata mai mica cu 17%, iar cei din construcții cu 30%. Aceste afirmații au fost făcute în data de 6.11.2023 de către Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație, Banca Națională a României.

“Este total trist ca un milion de romani nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă aceasta oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoși pana in 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, pana in 2028, va avea o pensie cu 17% mai mica. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcții cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru ca ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mica. Lucrătorul în agricultura, similar cu cel din industria alimentara, va avea o pensie privata cu aproximativ 23% mai mica. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în aceasta perioada”, conform Cristian Popa, Agerpres.

Ionuț Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat ca Romania are o problema structurala majora în piața muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul tarilor UE27 (raportat la bazinul potențial de forță de munca disponibila).

“Aceasta situație face ca rata de dependenta contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) sa fie cea mai nefavorabila in cadrul UE27, atât din motive demografice, dar si ca urmare a unor motivații fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt așteptate sa se deterioreze si mai mult pe termen mediu si lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III si cele ocupaționale sa fie o necesitate stringenta pentru Romania”, a explicat Ionuț Dumitru.

De asemenea, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA Romania a afirmat ca de la înființare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generând randament în termeni reali pentru aceștia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficienta pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I).

Mircea OLTEANU

Despre autor