Păstrarea a două ore de limba modernă 2 în trunchiul comun pentru toate specializările liceale
Asociația Română a Departamentelor Universitare Francofone (ARDUF) solicită Ministerului Educației păstrarea a două ore de limba modernă 2 în trunchiul comun pentru toate specializările liceale.
ARDUF solicită menținerea celor două ore de limba modernă 2 în planurile-cadru pentru liceu și cere Ministerului Educației să ia în considerare impactul pe termen lung al acestei decizii asupra educației, pieței muncii și relațiilor internaționale ale României.
Reprezentanții departamentelor universitare francofone avertizează că reducerea numărului de ore pentru limba modernă 2 va afecta direct formarea lingvistică a elevilor, diminuând semnificativ nivelul de competențe.
Această măsură ar limita și accesul elevilor la programe de mobilitate internațională, cum ar fi Erasmus+.
Reducerea ponderii limbii moderne 2 în învățământul liceal va avea un impact semnificativ și asupra facultăților de limbi moderne, care vor pierde viitori studenți.
Această schimbare va duce la o scădere a numărului de posturi pentru profesorii de limbi moderne, ceea ce ar descuraja tinerii să urmeze o carieră în învățământ.
ARDUF atrage atenția și asupra impactului pe termen lung asupra pieței muncii din România, fiind cunoscut interesul pentru vorbitorii de franceză în companiile multinaționale, „în instituțiile europene (traducere, interpretariat, gestiune de proiecte, politici europene), în țări precum Belgia, Canada, Elveția, Franța, din Maghreb etc.”.
Profesorii universitari spun că în România există o comunitate importantă de vorbitori de franceză, consolidată și prin prezența studenților francofoni în universitățile de medicină.
Reducerea orelor de limbi moderne este în contradicție cu relațiile tradiționale dintre România și Franța, Franța fiind unul dintre cei mai mari investitori străini din România, iar limba franceză este foarte importantă pentru cei care doresc să lucreze în companii din acest mediu.
„Actualmente, în plan economic, Franța se numără printre primii trei mari investitori străini din România, cu circa 3.600 de companii, respectiv peste 125.000 de locuri de muncă, multe în sectoare strategice: automobile, energie, aeronautică etc.”, se spune în memoriul ARDUF.
Cornelia RĂDULESCU