Paștele la români

În vinerea mare Iisus Nazarineanul, regele iudeilor, avea să intre în Ierusalim călare pe un asin care și astăzi poartă semnul crucii pe spate. Întâmpinat cu frunze de fenic, în Ierusalim, în Grădina Ghetsimani, Mesia avea să fie vândut de Iuda Iscarioteanul pentru 30 de arginți. Mai târziu, Iuda Iscarioteanul avea să înțeleagă ce a făcut și se va spanzura. Pilat Pontius a oferit evreilor posibilitatea de a alege spre salvare între Iisus Hristos și tâlharul Baraba. Evreii însă aveau să-l prefere pe Baraba și astfel Iisus urma să fie condamnat la moarte. Crucificat, din sângele său urmau să curgă câteva picături peste câteva ouă. De atunci a rămas tradiția ca de Paște creștinii să vopsească ouăle roșii.

Astăzi, românii sărbătoresc Paștele gândindu-se mai mult la festinul culinar. Ciorba de miel, friptura, drobul, cozonacul și mai ales vinul (sângele Domnului) se află pe mesele românilor. Totuși, din ce în ce mai săraci, aflați și în perioada pandemiei de coronavirus, românii și-au diminuat bugetul pentru masa de Paște. De Înviere slujbele se țin cu masca pe față, păstrându-se distanțarea fizică, iar lumina sfântă, care vine de la Ierusalim adusă de mari fețe bisericești, urmează a fi împrăștiată către toți românii.

În mod normal, de Paște, majoritatea bugetarilor au două zile libere, parlamentari însă, cei care își fac legile în primul rând pentru ei, au avut grijă ca de Paște să stea acasă o saptămână. Unii spun că vor lucra în teritoriu. Alții, mai sinceri recunosc că vor doar să se odihnească și să petreacă. De Paște lupta dintre partidele politice pare a fi amorțită, nu că ar fi politicienii mai buni, doar că se gândesc la ale lor și numai la ale lor. Până la urmă sărbătorile de Paște sunt transformate în chiolhanuri boierești, iar tradiția creștină face un pas înapoi în fața tradițiilor gurmanzilor. În vinerea mare, când Iisus a intrat în Ierusalim știind ce urmează a păți, mersul său a fost calm, fiindcă știa că după răstignire urmează a învia și apoi a se înălța la ceruri. Sărbătoarea Sfintelor Paște este pentru toate cultele religioase cea mai mare sărbătoare a anului, chiar înaintea Crăciunului, ziua nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Ioan DUMITRESCU

Lasă un răspuns