Pasiunea de a citi oferită celor din jur…

Ne-am propus să evidențiem un lucru de mulți știut, dar peste care tăcerea s-a așternut, cum de altfel se întâmplă cu lucrurile bune. Astfel, dorim să reliefăm un fapt remarcabil, o pasiune a unuia dintre conjudețenii noștri, transformată în ofertă: lectura.

De la poveștile spuse de bunici și lecturile mamei, omul dornic de cunoaștere trece la propriile lecturi, extinzându-și genul cărților citite în timp, datorită dorinței de cunoaștere și sensibilității cu care este înzestrat.

Plăcerea de a răsfoi o carte, zgomotul fin al paginii întoarse, mirosul hârtiei tipărite nu pot fi înlocuite cu mijloacele moderne de informare. Timpul și evoluția lumii în care trăim ne-au prins în mrejele lor, iar noi ne-am adaptat, aproape firesc, transformărilor, însă farmecul lecturii rămâne, dincolo de orice tehnică și tehnologie, cartea tipărită.

Există mulți oameni stăpâniți de dorința de cunoaștere, care sunt demni de toată admirația, însă aceia care au transformat-o în pasiune merită multe laude. Iar când această pasiune este dăruită și celor din jur, cu mărinimie, este un fapt remarcabil.

Despre librăria „Aurel Sergiu Marinescu” din orașul Zimnicea vom vorbi astăzi, dar și despre cel datorită căruia aceasta există: Doru Prună. El este omul pasionat de lectură, încă de pe băncile școlii (o spunem pentru că am fost colegi!), care s-a hotărât să trăiască viața în cel mai frumos mod posibil: să fie cel care ne aduce cartea, oferindu-ne nouă, celor din jur, posibilitatea de a ne hrăni spiritul și de a ști.

Poziționată în centrul orașului, librăria poartă numele unui reprezentant al exilului românesc, născut în Zimnicea și stabilit în SUA.

L-am întrebat pe Doru Prună, patronul acestei librării înființate la începutul anilor ’90, ce l-a motivat să aibă această inițiativă, iar răspunsul a fost „Să aduc frumosul în viața oamenilor”.

Este vorba despre frumosul oferit de cunoaștere, care depășește granițe, orgolii, dăruind în orice situație puterea de a merge mai departe, indiferent de greutăți.

Dar înainte de toate, este vorba despre propria-i pasiune, pe care, cu naturalețe, o dăruiește celor din jur: plăcerea de a citi. Mereu avem nevoie de semeni de acest fel. Cu ei, prin grija lor de a fi bogați spiritual, rămânem oameni.

Cornelia RĂDULESCU