Parteneriat pentru Sănătate sub egida Comisiei Europene

În data de 5 februarie 2025,  Oradea a găzduit o conferință care a reunit grupul de lucru al Comisiei Europene și organizații de pacienți. Conferința s-a centrat pe asistența medicală transfrontalieră, drepturile pacienților afectați de boli rare și complexe și Rețelele Europene de Referință.

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă finanțată de programul EU4Health, care vizează îmbunătățirea sănătății în întreaga Uniune Europeană și consolidarea punerii în aplicare a Directivei privind asistența medicală transfrontalieră.

Conferința a reunit factori de decizie din Ungaria și România, reprezentanți ai administrațiilor centrale și locale, profesioniști din domeniul sănătății, furnizori de servicii medicale, asigurători de sănătate și organizații de pacienți, precum și reprezentanți din partea Lituaniei, Austriei, Spaniei.

Programul evenimentului de la Oradea a fost dedicat în întregime evaluării Directivei privind asistența medicală transfrontalieră care, alături de Rețelele Europene de Referință, permite pacienților să beneficieze, în fiecare an, de asistență medicală de înaltă calitate în străinătate. În acest sens, în cadrul grupului de lucru au fost abordate informații de interes despre: granturile în valoare totală de peste 77 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană cu rol de sprijin pentru consolidarea și sustenabilitatea activității Rețelelor Europene de Referință până în anul 2027; inițierea unei acțiuni comune în valoare totală de peste 18 milioane de euro destinată integrării Rețelelor Europene de Referință în sistemele naționale de sănătate.. Această acțiune implică toate țările membre ale UE, alături de Norvegia și Ucraina.

Pe parcursul evenimentului au fost dezbătute provocări cheie identificate în aplicarea Directivei privind asistența medicală transfrontalieră, și anume: nivelul redus de cunoaștere a drepturilor pacienților în privința îngrijirii sănătății personale; nevoia de a crește în continuare capacitatea pacienților de a exercita un control mai mare asupra sănătății și îngrijirii proprii; reducerea birocrației; acces la informații privind costurile, rambursarea și opțiunile existente pentru asistența medicală în străinătate.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor