Până pe 31 octombrie, se pot depune proiecte pentru accesarea a 70 milioane euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiior Rurale – AFIR a decis să prelungească până pe data de 31 octombrie 2017, inclusiv, sesiunea de primire a proiectelor de investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole și pomicole prin intermediul submăsurilor 4.2 și 4.2 a din PNDR 2014-2020.

Autoritatea de Management pentru PNDR a decis prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare cu o lună, ca urmare a faptului că alocarea aferentă celor două submăsuri de finanțare nu a fost consumată în totalitate.

“Trebuie să subliniez că, în această ultimă etapă din luna octombrie, punctajul este unul ușor de atins și astfel există o șansă în plus pentru solicitanți să obțină finanțare pentru a dezvolta o investiție în domeniul procesării produselor agricole și pomicole. Pragul de calitate lunar, stabilit pentru perioada de depunere 1 – 31 octombrie 2017 este de 15 puncte pentru sM 4.2 și de 10 puncte pentru sM 4.2a,” a precizat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț Chesnoiu.

Alocarea financiară stabilită pentru sesiunea din acest an aferentă submăsurii (sM) 4.2 “Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” este de 100 de milioane de euro, până în urmă cu două zile fiind depuse 46 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 41 de milioane de euro.

Alocarea financiară pentru sM 4.2a “Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” este de 12 milioane de euro pentru sesiunea din acest an, din care au fost solicitate până acum 1,6 milioane de euro.

Sprijinul nerambursabil acordat pentru procesarea produselor agricole și pomicole este de până la 50% nerambursabil, iar valoarea finanțării este de maximum 2,5 milioane euro pe proiect pentru sM 4.2 și de maximum 1,5 milioane euro/proiect în cazul sM 4.2a.

Depunerea cererilor de finanțare se face on-line, pe pagina oficială a AFIR – www.afir.info, până la data limită de 31 octombrie 2017, ora 16,00. Fermierii și ceilalți investitori interesați să aceeseze fonduri nerambursabile pe cele două submăsuri pot consulta gratuit Ghidul solicitantului și anexele aferente pe site-ul AFIR, la secțiunea “Investiții PNDR”.

George ZAVERA