Pamfletul din nou * Pristanda și Covidul

„O țară tristă, plină de humor” era România pentru un călător străin, rămas celebru după această zicere. Azi, România e tot tristă și la fel de plină de umor. Probabil că de aceea Dumnezeu ni l-a dat pe Caragiale, iar Caragiale pe Pristanda, primul „statistician” din România care învârtea cifrele în propriul folos.

Steagurile celebrului Ghiță au fost înlocuite azi de cifrele indicelui de infectare, care sunt rezultatul unui raport între numărul de noi infectări și numărul populației din teritoriul în care se calculează, cumulat pe o perioadă de 14 zile. Iar în funcție de acest indice se stabilesc măsurile „de protecție a populației”, de la închiderea școlilor și restaurantelor și până la interdicții de circulație și obligația purtării măștii în orice spațiu.

Iar acest indice este mai mare sau mai mic în funcție de interesele lui „Conu Fănică” (onor Guvernul), cel care spune DSP-urilor ce cifre de infectare să scoată sau să adauge pentru ca Executivul să iasă la vopsea, adică să introducă sau să elimine starea de alertă, ori să relaxeze sau să înăsprească restricțiile. Criticii puterii spun că cifrele privind infectarea provenite din focare au fost scoase din calcule în toamnă, pentru a se putea desfășura alegerile locale și parlamentare. Iar azi, aceeași infectare este reintrodusă, nu din motive medicale, ci din interese politice.

Și care ar fi aceste interese? Gurile rele spun că după valul de proteste, e drept că de mică amploare, din cauză de frig și ceață, autoritățile se tem că odată cu vremea bună va crește numărul protestelor, dar și al protestatarilor. Și astfel pot fi ținuți încât focarele de revoltă să fie declarate focare de infecție și să se interzică circulația și adunările publice.

E greu de înțeles de ce Executivul a luat-o pe panta „coafării” realității, care nu face altceva decât să adâncească neîncrederea populației în capacitatea sa de a gestiona criza sanitară. Guvernul Cîțu e prins între ciocanul intereselor politice și nicovala măsurilor sanitare, care nu trebuie în nici un caz să fie grevate de interese politice.

Epidemia reprezintă o situație nemaiîntâlnită până acum, iar Guvernul nu trebuie să uite nici o clipă că oamenii au tendința (care se poate transforma în dorință) de a-i susține pe cei care oferă soluții.

C.R.