Pamfletul din nou * N-avem gaz și motorină? Numai Putin e de vină!

În sfârșit, după câteva săptămâni de tăcere asurzitoare, președintele nostru a ieșit la rampă și a vorbit, rar și apăsat, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor. Se pare că în noaptea premergătoare declarației, Klaus Iohannis s-a visat economist și a analizat situația cel puțin îngrijorătoare în care se află România, reformată și educată, pe care în urmă cu câteva luni o considera “stat eșuat”.

Noul Roubini mioritic a susținut mai alaltăieri că noul “său” Guvern a luat toate măsurile necesare pentru a ameliora efectele scumpirilor și inflației. Și a găsit și principalul vinovat de dezastrul în care ne scăldăm de vreo doi ani: “Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut pentru că cineva în România a lucrat sau nu și-a făcut treaba… Nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului sau a Parlamentului sau asupra clasei politice, vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”, a anunțat grav, ca un președinte de instanță britanică.

Se pare că președintele tuturor românilor a întrerupt cura de lecitină sau era cu gândul la următoarea partidă de golf, altfel n-ar fi trebuit să uite că “guvernele sale” (Orban și Cîțu) au pregătit și implementat liberalizarea sălbatică a prețurilor cu vreo 2 ani înainte ca Putin să atace mișelește Ucraina. Prin urmare, nu din cauza lui Putin ne aflăm azi în plină criză energetică, după ce abia am ieșit, cu chiu cu vai, din criza medicală și se pare că ne așteaptă la colț o gravă criză alimentară. Și ar trebui să ne rugăm lui Dumnezeu, și-n culcare și-n sculare, să nu ne lovească și cu o criză de siguranță națională cu Iohannis comandant suprem și Dâncu ministrul Apărării.

Lăudând în bloc clasa politică, Guvernul și Parlamentul, Klaus Iohannis îi mângâie pe creștet și pe Orban și pe Cîțu, cele două catastrofe din istoria liberalismului, și pe ministrul cu mutră de frizer de la Energie, și pe godăcelul rotofei de la Finanțe, și pe toți ceilalți tăietori de frunză aduși de el însuși la putere.

Eram obișnuiți până acum ca, de la pupitrul de la Cotroceni, președintele să ne spună că de toate relele care ni se întâmplau de vină erau Dragnea și PSD. Dar după o reevaluare înțeleaptă, Iohannis a ajuns la concluzia că “ciuma roșie” e numai bună de guvernare, alături de copiii săi de suflet. Așa că prestidigitatorul de la Cotroceni a căutat un țap ispășitor dincolo de granița NATO și UE.

Statul român nu mai este pentru președintele său un stat eșuat, odată cu cununia liberalilor cu socialiștii. Dar nici statul modern care este, sau ar trebui să fie, un mediator și regulator de piață, care să asigure o concurență loială între agenții economici și o colaborare corectă între stat și cetățeni, să sesizeze oportunitățile și să realizeze politici publice pe care să le fructifice.

Dar în realitate statul român este în această perioadă grea un stat debil și incompetent și chiar hoț, după cum se vorbește de ani de zile prin oraș. Iar un astfel de stat a creat în peste 30 de ani un popor dependent de mila lui, un stat “paternalist” cum este denumit în politologie, care în loc să ne învețe cum să evităm crizele sau să fim mai rezistenți la ele, ne ajută, prin bugetul de stat, să ne târâm mai departe spre un viitor la fel de incert ca prezentul.

Carmen ROBESCU

Lasă un răspuns