Pamfletul din nou

Din greșeală în greșeală spre înfrângerea finală

Abia își revenise Ghinea din amețeală, după ce Comisia Europeană îi dăduse cu PNRR-ul în cap de cîteva ori, că specialistul în mermelirea fondurilor europene, Dan Barna, a și sărit să-l laude și să-l declare erou al neamului: „Îi mulțumesc lui Cristea Ghinea că a avut ficatul, energia și calmul de a duce la bun sfârșit un efort uriaș.”

Precizarea lui Barna e binevenită pentru că aproape toată lumea care a citit ultima variantă a Planului Național de Redresare și Reziliență era convinsă că documentul care ar trebui să ne scoată din marasm era însăilat cu curul de oengist bîhlit al lui Ghinea. Prin urmare, Ghinea și ficatul său umflat de steatoză s-au spîrcuit pe cele peste o mie de pagini ale documentului și nu impresionanta parte dorsală a ipochimenului care a păstorit, cu rezultate nule, aceeași parohie și în Cabinetul Cioloș.

PNRR-ul românesc nu este altceva decât o dovadă de prostie de mare risc, amestecată cu lăcomie politică și slugărnicie dâmbovițeană. O înșiruire de prevederi și proceduri contradictorii, rescrisă succesiv ca să fie toată lumea mulțumită. Lumea lor, nu poporul.

Dar ultima ciornă trimisă la Bruxelles de Ghinea și girată de Cîțu face valuri în țară. Planul Guvernului a fost respins, jubilează Opoziția. Trebuia doar îmbunătățit puțin, susține Puterea. Cei cărora ar trebui să li se adreseze soluțiile propuse de Ghinea sunt însă nemulțumiți și îngrijorați pentru că PNRR, de exemplu, lasă IMM-urile cu ochii-n soare, pe fermieri la mila lui Dumnezeu și pe pensionari în voia sorții.

Doar câteva firme, mai ales de consultanță, au motiv să se bucure. Căci bomboana de pe coliva PNRR, care le este rezervată, e uriașă și dulce. Două miliarde de euro. Sumă din care se va plăti consultanța, salariile și hârțogăraia cerută de orice proiect european. Dar de ce atâta consultanță când există studii de fezabilitate pe baza cărora s-a întocmit PNRR-ul? Și dacă avem specialiști în fonduri europene angajați la stat cu slarii bune și sporuri pe măsură, de ce să mai angajăm alții? E o întrebare de bun simț, dar trebuie să-l ai. Așa cum trebuie să ai și minte când de deciziile tale depinde soarta a milioane de oameni. Iar alături de bun simț, minte și responsabilitate îți trebuie și mult caracter.

Deși UE ne-a sfătuit să nu accesăm și împrumutul, ne-am agățat de el ca înecatul de pai pentru că e dobânda mică. Așa o fi, dar ca să-l plătim ne vom împrumuta la dobânzi mari și mergem tot în pierdere, cum am mers mai mereu.

S-a gândit cineva dintre responsabilii iresponsabili din fruntea trebii ce s-ar putea face cu banii scăpați printre degete din fondurile PNRR pentru consultanță?

S-ar putea construi 5 spitale de urgență cu 850 paturi, cu toate specialitățile și dotările ultramoderne necesare. Sau 530 de kilometri de autostradă la șes sau 350 de kilometri la munte.

Ghinea nu se gândește la astea pentru că de când s-a trezit cu mânuța dolofană pe robinetul cu bani a început să se creadă un mic Dumnezeu și se visează mai sus, și în partid, și în stat. Nu contează că România ar putea pierde miliarde de euro dacă asta l-ar propulsa politic pe scaunul incompetenței sale.

Carmen ROBESCU

P.S. Joi, de Înălțare, Comisia Europeană l-a mai altoit o dată după ceafă pe Ghinea cu PNRR-ul în noua variantă, îngreunat de zeci de observații pentru neconcordanțe și erori grave, astfel încât ultimul PNRR arată ca teza unui repetent după corectură.

Că Ghinea e prost ne-am convins și ne-am consolat că e loc pentru toți sub soare. Rău e când prostia se urcă-n jilț și conduce, iar săptămâna viitoare Comisia Europeană aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor. Iar noi riscăm să pierdem niște bani pentru că o parte din proiecte ar putea să pice.