Pamfletul din nou

În politică, frăția cu dracu’ e periculoasă

Arta compromisului a fost sintetizată de poporul român, în adânca-i înțelepciune, într-o zicală plină de miez: „Fă-te frate cu dracu’ până treci puntea!”. Pentru un popor născut creștin, înfrățirea cu Sarsailă, fie ea și temporară, este compromisul suprem, care este scuzabil doar în situații limită. Dar ce te faci când, după ce ai trecut puntea, te trezești că Sarsailă nu se mai dă jos din cârca ta și încearcă să te transforme într-o mârțoagă prea-supusă? La această întrebare înțelepciunea populară nu dă nici un răspuns, așa că liberalii, care siliți de împrejurări s-au băgat în cârd cu Necuratul, trebuie să se descurce singuri.

Pentru că scorul obținut la parlamentare nu i-a permis să guverneze singur, iar alte variante de alianțe nu existau, PNL a fost obligat la o căsătorie din interes cu gașca gălăgioasă și analfabetă politic a lui Cioloș și Barna. Această catastrofală întâmplare istorică i-a adus în fotoliile ministeriale pe alde Ion Stelian, Năsui, Drulă și Ghinea, la fel de competenți ca Andrușcă, pesedistul care fugea de jurnaliști ca dracu’ de tămâie.

În cele peste o sută de zile de guvernare a Coaliției, poreclită și CDR 2, s-a dovedit că dacă nu e compatibilitate, nimic nu e. Pentru că dacă liberalii zic „hăis”, pluseriștii strigă din toți bojocii „cea” și o iau pe arătură, numai pentru a demonstra că sunt și ei pe-acolo, pe la Palatul Victoria. În aceste zile războiul e pe față. Și la Iași, și la Timișoara, și la București. Pe te miri ce.

Dar lupta cea mare se dă pe Planul Național de Redresare și Reziliență, pe care Ghinea vrea să-l lege de numele său, care are deja agățată de el, pentru eternitate, eticheta „ministrul 0”, câștigată pe merit în precedentul mandat. Ghinea n-ar părea atât de fraier și dus cu pluta dacă nu i-ar fi luat locul lui Marcel Boloș, economist și informatician cu o experiență îndelungată în obținerea și gestionarea fondurilor europene și care știa cum se face un buget, spre deosebire de miniștrii haștagiști care nu sunt decât niște teoreticieni ai nimicului.

Planul Național de Redresare și Reziliență transmis de Ghinea la Bruxelles s-a întors la expeditor făcut ferfeniță de Comisia Europeană, fraierii europeni dovedindu-se mai deștepți decât credeau Ginea și Barna, care a dezvăluit planul diabolic pus la cale pentru a lua basculanta de euro de la Comisia Europeană. „Noi am mers cu 40 de miliarde, sunt undeva 29 în realitate, aproape 30, știind că vor fi bucăți pe care Comisia le va modifica și atunci am mers cu o propunere de supracontractare, tocmai să avem din ce tăia, toate statele fac așa.”

Performanță europeană sau joc la 6 din 49? Nici una, nici alta. Doar încă o demonstrație a lui Barna că e la fel de inutil ca și Ghinea, în tot ce face și spune.

Ghinea a crezut că suge înțelepciune de la cel care din accesare de fonduri europene a trăit până să ajungă mare mahăr politic, dar s-a dovedit că PNRR-ul mai trebuie ajustat pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, ca să devină un plan viabil care să fie acceptat de finanțatori.

Și pentru ca Goe de la fonduri europene să nu mai rămână repetent și la turul următor, la Palatul Cotroceni s-a hotărât ca ministrul care se comportă ca un băiețel răsfățat să fie însoțit de premierul Florin Cîțu, la Bruxelles. Semn că s-a ajuns la concluzia că minorii n-au ce căuta în trenul guvernării fără însoțitori.

Carmen ROBESCU

Lasă un răspuns