Pădurile de la marginea localităților rămân principalele „gropi de gunoi” din țara noastră pentru semenii noștri certați cu bunul simț.

Resturi de materiale de construcții, găleți, bidoane, geam uri, cutii și sticle de plastic cât vezi cu ochii. Sunt imagini surprinse nu într-o groapă de gunoi, ci la marginea și chiar în interiorul pădurilor de la marginea orașului Alexandria.

Natura se sufocă sub gunoaiele pe care le întâlnim la tot pasul. În păduri, pe malul râurilor, de-a lungul șoselelor, peste tot plasticul a ajuns „vedetă” și nu mai poți face un pas nici chiar în interiorul localităților fără să dai de el.

Am putea crede că impactul deșeurilor pe care le aruncăm la întâmplare este inexistent, dar acest lucru poate afecta atât sănătatea noastră, cât și a animalelor și a mediului înconjurător.

Multe dintre gunoaiele aruncate la întâmplare conțin chimicale periculoase pentru orice ființă vie. Acestea contaminează apa, aerul și pământul, ajung în farfuria noastră, în organismul nostru, omoară pești și sufocă păsări.

Modul în care noi ne comportăm îi poate determina și pe alții, indiferent că sunt copii sau adulți, să manifeste un comportament similar, multiplicând cantitatea de deșeuri și aportul negativ al acestora, atât asupra mediului, cât și asupra noastră, a oamenilor.

Dana PĂUNE

Despre autor