Obiceiuri şi tradiţii de Paşte în Teleorman
Primul ou vopsit nu se dă din casă pentru că este considerat sporul gospodinei, iar cei care vor ciocni ouă roşii se vor vedea şi pe lumea cealaltă. Sunt doar câteva dintre obiceiurile de Paşte specifice judeţului Teleorman.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti este considerată cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Este de asemenea o sărbătoare solemnă care aduce în suflete oamenilor speranţa vieţii veşnice.
Sărbătoarea Paştelui păstrează o semnificaţie aparte. În familie, fiecare dintre noi împlinim datinile primite din bătrâni. De la toleranţă şi iertare la spovedanie, împărtăşanie şi până la pregătirea coşului pascal din noaptea Învierii. Paştele este o punte de legătură între trecut şi prezent.
Obiceiuri de Paşte în Teleorman
Pentru a avea parte de bogăţie şi linişte în casă, în dimineaţa de Paşte este bine ca gospodinele să aprinsă o tămâie cu care să meargă prin toată casa pentru ca astfel să fie atras norocul şi să fie alungate ghinioanele.
Tot pentru noroc este bine ca primul ou vopsit să nu fie dat din casă, fiind considerat sporul gospodăriei. Conform credinţei populare, cei care ciocnesc ouă roşii se vor vedea şi pe lumea cealaltă.
Sărbătoarea de Paşte este şi un motiv de împăcare. În aceste zile sunt uitate greşelile semenilor, iar familiile certate au prilejul de a se împăca în faţa bisericii.
În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.
Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul.
Cocoşul sfinţit de Paşti se credea a fi o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.
La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.
Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă. Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.
De Paşti, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.
Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.
Simboluri pascale
Culoarea roşie a ouălor este simbolul sângelui lui Hristos. În coşul pascal este bine să predomine ouăle de culoare roşie. După slujba de Înviere, vom mânca un ou roşu pentru a fi sănătoşi şi rumeni la faţă până la Paştele următor, când vom repeta ritualul. Cojile acestor ouă roşii nu se aruncă la gunoi, nici în foc, să nu moară puii din ouăle clocite de cloşcă, ci se lasă să plutească pe o apă curgătoare.
C. DUMITRACHE