Oare legea e pentru toată lumea?

Deși temperaturile anunțate pentru următoarea perioadă sunt în creștere, apropiate de cele de vară, salariații Direcției de Inspecție Fiscală ai Fiscului teleormănean, simt fiori reci la gândul că în curând ”terorista”Floriana Mitroi se va întoarce după ”exilul” temporar de la Vamă.

Despre isprăvile și abuzurile acesteia s-a dus duhul ca de popă-tuns, așa că șefii ierarhici n-au mai avut încotro și au suspendat-o din funcție pentru șase luni, trimițând-o la Vamă, tot pe o funcție de conducere, chiar mai bănoasă, se pare. Așa că, raportat la gravitatea faptelor, sancțiunea a fost mai degrabă o mângâiere pe creștet.

E doamna Mitroi acționar și la Fisc?

E un lucru cunoscut că mulți dintre angajații Fiscului au birouri sau firme de consultanță fiscală pe numele unor rude apropiate sau al unor persoane de încredere. Iar Floriana Mitroi nu face excepție. Și dacă adresa de contact, în calitate de expert evaluator, expert contabil și alte expertize, era aceeași cu sediul firmei de consultanță SC CONTEXPERT V&H SRL, condusă de soțul dumneaei, deține doamna un birou personal și în sediul Fiscului teleormănean?

Pentru că altfel nu se explică sub nicio formă atitudinea ei la părăsirea funcției deținute, fie și temporar. Dosarele și alte documente au rămas închise în fișete, laptopul de serviciu l-a luat acasă de parcă ar fi fost bun personal și ce să mai vorbim de documentele secrete, care au regim special. Oricine altcineva ar fi procedat așa ar fi fost acuzat de abuz în serviciu, demis și dat pe mâna parchetului, dacă urmările abuzului ar fi fost foarte grave. În plus, doamna n-a catadicsit să-i dea măcar cheia de la birou celui care urma s-o înlocuiască. Astea spun totul despre caracterul și tupeul Florianei Mitroi. Și generează, în mod evident, o dilemă. E Fiscul o societate comercială cu acțiuni la purtător sau doamna Mitroi are o susținere politică atât de puternică încât poate să-și permită orice? Inclusiv să refuze predarea unor dosare către Camera de Conturi Teleorman, solicitate de instituție după control.

În aceste condiții, orice om de bună credință se întreabă ce s-a întâmplat cu controlul. S-a mai finalizat el în lipsa documentelor respective? Iar la această întrebare nu poate răspunde decât auditorul, Camera de Conturi Teleorman. De aceea, solicităm pe această cale, domnului Ilie Olteanu, șeful instituției, să facă publice pe site-ul propriu concluziile sau stadiul acestui control.

Timp și bani cheltuiți și ofițeri blocați pentru moftul doamnei Mitroi

Peste tot în lume, unde există prosperitate, Fiscul are un caracter incluziv, care-i încurajează și îi sprijină pe oamenii de afaceri și le garantează toate drepturile, astfel încât aceștia să participe activ la dezvoltarea economică a țărilor respective. Ori prin comportamentul unora din reprezentanții săi, de genul Florianei Mitroi, Fiscul românesc seamănă mai degrabă cu o instituție de tip extractiv, în care se storc toate resursele de la cei mulți și corecți, în timp ce aceia care au protecție politică sunt lăsați în pace, să prospere prin evaziune “legală”.

La primii, orice greșeală fiscală este tratată ca evaziune, pentru că inspectorii nu riscă să-și asume o decizie, care, ulterior, ar putea fi contrazisă de superiori sau de Curtea de Conturi, așa că stabilesc prejudicii pe bandă rulantă.

Împinși pe linie ierarhică să facă planul de încasări, amenințați cu demisia dacă nu stabilesc prejudicii cât mai mari, inspectorii fiscali, chiar și cei de bună credință, sunt ranga cu care Fiscul le dă peste dinți celor care vor să facă afaceri în România.

Uneori, când ajung la capătul răbdării, inspectorii fiscali se solidarizează și se adresează organismelor superioare ierarhic, cu speranța că lucrurile se vor îndrepta.

Numai că atunci, când cea reclamată e doamna Floriana Mitroi, lucrurile se îndreaptă… împotriva lor.

Pentru că doamna respectivă se pare că are puteri misterioase, pentru că altfel nu se explică ancheta care se desfășoară pentru a se depista cel sau cei care au pus petiția inspectorilor fiscali la dispoziția ziarului nostru.

Oare cei de la Poliția Judiciară n-aveau altceva mai bun de făcut, decât să-i interogheze pe cei care au scris despre abuzurile doamnei Mitroi? Dacă cei ierarhic superior au decis s-o sancționeze pentru asta înseamnă că oamenii au avut dreptate. Iar cea care ar trebui cercetată ar fi, mai degrabă, dumneaei. Sute de pagini de documente din instituții locale sau centrale au ajuns de notorietate publică prin intermediul mass media. Dacă pentru toate s-ar fi făcut anchete, polițiștii judiciari n-ar mai fi avut altceva de făcut.

Iar aceste anchete înseamnă nu numai blocarea instituțiilor abilitate să le facă, ci și mari pierderi de timp și de bani.

Cine a pus-o în funcție, cine o susține și de ce?

Toate aceste lucruri, care nu se mai petrec în nici o altă țară din Uniunea Europeană ridică o serie de întrebări.

Cine a propus-o și a susținut-o pe doamna Mitroi pentru a ajunge în această funcție? Dacă ne gândim la tradiția românească post revoluționară, asta n-o putea face decât un partid sau un lider de partid, care dorea să elimine concurența de pe piață, pentru a avea predominanța economică, cea care o aduce automat și pe cea politică. Și cine domină viața economică și politică în Teleorman? Ghici ciupercă ce e?

Și dacă ne-am lămurit cine o susține politic pe doamna Mitroi, se vorbește că în plan profesional e susținută de un domn Petre (nu cel de la poarta Raiului, pentru că acela, sigur, ar trimite-o la Scaraoțchi cu o firmă de curierat rapid). Deocamdată nu știm ce hram poartă acest domn, dar poate vom afla și, în mod sigur, vom face publice datele despre acest personaj interesant.

E România stat de drept?

Spuneam mai sus că existența în sistem a unor personaje de “talia” Fliranei Mitroi, favorizează apariția unor abuzuri, inspectorii fiind obligați ierarhic să stabilească prejudicii pe bandă rulantă, urmate de măsuri asiguratorii, de cele mai multe ori în pofida legislației în vigoare.

Numai că sumele sunt doar pe hârtie. Nu sunt nici încasate la buget și, esențial, nu sunt confirmate de controlul de fond sau de instanțe, în cele mai multe cazuri. Iar, din acest punct, se intră în faza a doua a abuzului. Procesele verbale de constatare a prejudiciilor sunt doar simple estimări, iar contribuabilii trebuie să aștepte controlul de fond care poate veni și după un an, legea neprevăzând un termen anume. În acest interval, măsurile asiguratorii produc efecte. Degeaba organul administrativ sau instanța îți dau dreptate peste un an sau doi și actul de impunere este anulat. Pentru că activitatea societății e grav afectată, mergând până la insolvență sau chiar ieșirea de pe piață cu imposibilitatea repornirii activității. Situația e cu atât mai gravă cu cât procesele verbale ale inspectorilor antifraudă nu sunt acte administrative fiscale, ci de constatare, și nu pot fi atacate în instanță. Prin aceasta se obstrucționează accesul la justiție, pentru că foarte rar acțiunile Antifraudei sunt urmate rapid de controale de fond.

E clar că Fiscul românesc merge pe căi greșite, și dacă în unele cazuri oamenii sunt de vină, în cele mai multe cazuri e de vină legislația, care permite interpretări și abuzuri. Și cu atât de mari probleme la ANAF, mediul de afaceri nu poate da înainte, iar guvernul nu va avea niciodată banii pe care contează.

Specialiștii spun că soluția e una singură: schimbarea legii de funcționare plus reglementarea din temelii a activității inspectorilor, renunțarea la moda dosarelor penale și trecerea la un sistem fiscal care doar să impoziteze mediul de afaceri, nu să-l omoare.

Ca să fim cu adevărat liberi, trebuie să învingem frica

Chiar dacă în ultimii doi-trei ani, doamna Mitroi a fost una dintre țintele criticilor noastre, precizăm că n-avem nimic de reproșat domniei sale pe persoană fizică. Poate fi o bună profesionistă, o mamă și soție iubitoare sau o gospodină de nota 10. Doar în calitate de persoană publică am avut multe să-i reproșăm. Și nu numai noi, ci, după cum cititorii noștri au observat, mulți agenți economici și chiar propriii subordonați.

În luna noiembrie sancțiunea expiră și Floriana Mitroi se întoarce în instituția fiscală județeană, iar această perspectivă îi îngrijorează pe cei mai mulți dintre foștii subalterni, care se tem de răzbunarea celei care i-a terorizat ani la rând.

Motive de îngrijorare au și agenții economici care n-au avut șansă să fie înscriși pe lista firmelor protejate și își caută încă dreptatea în justiție.

Cei mai mulți dintre cei abuzați de Floriana Mitroi speră ca ea să nu se mai întoarcă pe funcția din care a fost sancționată, cum ar fi logic și moral. Dar cum în România până și căile Domnului sunt adesea încurcate s-ar putea ca temerile lor să fie îndreptățite și abuzurile să continue.

De aceea credem că Ministerul Finanțelor, DNA, SRI, Corpul de Control al Guvernului și alte organe abilitate se vor apleca cu o atenție sporită asupra unor asemenea personaje și asemenea abuzuri care, pur și simplu, subminează economia națională și pun în pericol programul de guvernare al oricărui Executiv.

Mass media a prezentat numeroase cazuri, când pentru abateri mult mai mici, cei vinovați au fost dați afară din sistem. Revenirea doamnei Mitroi pe acceeași funcție ne-ar duce cu gândul că azi, în România, toată lumea are dreptul să facă abuzuri.

Și pentru că noi suntem hotărâți să fim în continuare portavocea nedreptăților, îi rugăm pe cititorii noștri să ne semnaleze abuzurile de orice fel, comise de orice autoritate publică, de la orice nivel.

Cei mai mulți dintre noi au crezut că frica de autorități a murit odată cu Ceaușescu. Dar realitatea ne demonstrează că n-a fost așa. Iar de frica și pasivitatea noastră profită această clasă politică coruptă și, ca atare, șantajabilă, și instituțiile de forță, pline de generali făcuți la apelul bocancilor și de funcționari numiți politic, neprofesioniști, dar abuzivi.

R.M.