O treime dintre adolescenții de 16 – 17 ani stau online între 4-6 ore pe zi iar 14% depășesc 6 ore pe zi

Conform datelor celei mai recente cercetări cu privire la siguranța copiilor pe internet, realizată de Organizația Salvați Copiii, în luna ianuarie 2024, adolescenții de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet. 34% dintre aceștia sunt online între 4-6 ore pe zi iar 14% depășesc 6 ore pe zi.
„Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.”, se arată în comunicatul de presă primit pe adresa redacției.
Alte rezultate ale sondajului indică faptul că vizionarea de conținut video și jocurile sunt principale activități indicate de părinții care au fost întrebați ce face fiul sau fiica pe internet.
Îngrijorător este și faptul că intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani. 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmă că copilul lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
De asemenea, 11% dintre părinți declară că nu știu dacă copiii lor s-au confruntat cu probleme pe internet, în timp ce 80 % dintre ei susțin faptul că copiii lor nu au experimentat probleme în mediul online.
În timp ce studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident.
„Pentru că traumele le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victimă, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.”, mai notează Organizația Salvați Copiii.
Dana PĂUNE