O nouă șansă de a pleca la muncă în străinătate

Poștași, bucătari, barmani, ospătari, asistenți medicali, șoferi, doctoranzi, sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare în ţările din Uniunea Europeană. Angajatorii străini oferă salarii tentante şi condiţii optime de muncă.

În aceste zile, prin intermediul reţelei EURES, pentru persoanele calificate, care doresc să lucreze în ţările din uniunea Europeană, sunt puse la bătaie 861 de locuri de muncă.

Cele mai multe joburi sunt oferite de Irlanda, 385 posturi. Se caută însoțitori de zbor și stewarzi. Pentru ocuparea acestor posturi se solicită limba engleză obligatoriu – vorbit fluent.

Și Marea Britanie are nevoie de 209 de persoane pentru îngrijie persoane/infirmier (30); asistent medical (60); îngrijitor persoane (30); șofer profesionist (1). Și în acest caz se cer cunoștințe de limba engleză.

În Germania sunt puse la bătaie 140 posturi. Oferta este diversificată. De la asistent medical generalist (50); barman (10); bucătar (10); electrician (5); factor poștal (15) și până la sudori (7). De această dată doritorii trebuie să aibă bune cunoștințe de limbă germană.

Multe locuri de muncă, 55, sunt oferite și de suedezi. Aceștia caută tinichigii auto; femei de serviciu; mecanic auto; vopsitori auto. Se solicită cunoștințe de limba engleză.

Alte posturi mai sunt în Slovacia – 37 (șofer autocamion transport internațional; îngrijitor persoane/infirmier) – cunoștințe de bază limba engleză; Cehia – 20 (15 șoferi profesioniști camion (limba cehă/germană/engleză), 5 șlefuitori, pilitori (limba germană – avantaj). Ungaria – 6 posturi (mecanic agricol) -cunoștințe limba maghiară – constituie avantaj; Norvegia – 6 posturi (postdoctorand în departamentul biomedical; stagiar cercetare biomedicală; mecanic biciclete) – cunoștințe limba engleză; Belgia – 2 posturi – (manager senior de proces; proiectant construcții metalice) – cunoștințe bune de limba engleză; Spania – 1 post (maseur) – limba germană (obligatoriu).

Aşa că teleormănenii care doresc să muncească pe unul din respectivele posturi, trebuie să facă dovada de o calificare profesională încheiată. Un alt amănunt pe care trebuie să-l ştie viitorii angajaţi, este legat de faptul că angajatorii vor oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Iar pentru a fi siguri că vor corespunde cerinţelor impuse de angajatori, teleormănenii care doresc să ocupe un loc de muncă în aceaste ţări, se pot adresa Consilierului EURES, din cadrul AJOFM Teleorman, pentru a putea fi înregistrate în baza lor de date.

Pentru înregistrarea în baza de date naţională, în vederea participării la selecţiile organizate de Serviciul Public de Ocupare, sunt necesare mai multe documente: carte de identitate sau paşaport (cu termen de valabilitate de minim 6 luni) – copie; certificat de naştere – copie; cazierul judiciar (termen de valabilitate 6 luni) – original; adeverinţă de la medicul de familie (cu menţiunea ”clinic sănătos” – termen de valabilitate 30 de zile) – original; C.V. în limba română (model EUROPASS); cerere tip.

EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii fiind creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European.

Reţeaua este coordonată de Comisia Europeană.

C. DUMITRACHE