O mare sărbătoare în lumea creștină * Botezul Domnului sau Boboteaza

La 6 ianuarie,in luna lui Gerar, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului,ziua in care Domnul Iisus Hristos S-a descoperit lumii.

Cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza,Botezul Mantuitorului lumii in apele raului Iordan,din Tara Sfanta,de catre Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului,poarta si denumirea de “Epifanie” sau ”Teofanie”,termeni care provin din limba greaca,insemnand “aratare”, “descoperire”.

Atunci cand Proorocul Ioan a acceptat sa-L boteze pe Mantuitorul Hristos,ajuns la varsta de 30 de ani,S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu.

Pe cand iesea Iisus din apa,”Mielul lui Dumnezeu,Cel ce ridica pacatul lumii”, de indata cerurile s-au deschis si Duhul Sfant S- a vazut pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El.

Atunci,din ceruri s-a auzit glasul Lui Dumnezeu-Tatal zicand :”Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit!”.

In acest sens,Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca Domnul Iisus “n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut,ci cand S-a botezat.”

Mantuitorul face la Dumnezeiasca Aratare,ceea ce a facut la moartea Sa. Dupa cum nu a acceptat ca prigonitorii Lui sa Il caute,mergand singur la Ierusalim spre a primi moartea, asa si la Sfantul Botez,nu-l asteapta pe Ioan,ci merge direct la el,coborand impreuna in apa.

In raspunsul Sfantului Ioan Botezatorul “Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine,si Tu vii la mine?” se vede smerenia,dar si uimirea Marelui Prooroc.Astfel,avea sa-L boteze pe Cel Caruia nu se socotea “vrednic sa-I dezlege cureaua incaltamintelor.”Prin Botezul Sau,Domnul Iisus a aratat lumii intregi ca tot omul care doreste sa se mantuiasaca trebuie sa se boteze in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

De Boboteaza,in curtile bisericilor,cu mare fast si cu indoita chemare a Sfantului Duh,se sfinteste Agheasma Mare,cu putere sfintitoare si tamaduitoare aparte,ca una ce-I sfintita chiar in ziua in care Fiul lui Dumnezeu a sfintit apele,botezandu-Se in Iordan.

In satele si orasele asezate pe malul unei ape mai inseminate din apropiere,tinerii se intrec sa scoata la mal crucea aruncata de preot in apa inghetata.Cel care va reusii,va avea parte numai de bine, fiind ferit de toate bolile.

Ducand si acasa,in sticle, apa sfintita,crestinii o pastreaza pentru leac la loc de cinste.In diferite imprejurari ei gusta din ea pe nemancate si cu multa evlavie, ruganadu-L pe Dumnezeu sa le sfintesca viata si sa le vina in ajutor.

Cu Agheasma Mare,potrivit traditiei crestine,se stropesc casele,ogoarele,viile,livezile si animalele din gospodarie, pentru a le feri de cele rele peste ani.

Din batrani se spune ca daca in aceasta sfanta zi vremea e frumoasa,anul va fi bogat in paine si peste.

In Ajunul Botezului Domnului se tine post, iar preotul ,merge pe la casele oamenilor cu Ioranul, binecuvantandu-le si stropindu-le cu apa sfintita.

Imediat dupa Boboteaza, pe 7 ianuarie, in calendarul crestin ortodox este praznuit Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, cel cu botezul pocaintei, in Iordan, socotit Inaintemergatorul Domnului, care i-a pregatit pe oameni pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.

Leon Armeanca