O comunitate fără bullying
Proiectul „O comunitate fără bullying” este finanțat în cadrul Programului Corpul European de Solidaritate- Proiecte de solidaritate, cu numărul de referință: 2024-3-RO01-ESC30-SOL-000290038 și se derulează în perioada 01/04/2025-31/03/2026, iar implementarea acestuia va începe în luna aprilie 2025, cu sprijinul Asociației de economie socială a tinerilor.
Prin proiect, asociația își propune să realizeze o schimbare semnificativă în atitudinile și comportamentele tinerilor față de bullying.
Scopul este să reducă incidența bullying-ului în școli și comunități și să se creeze un mediu mai sigur și mai incluziv pentru toți tinerii.
Se dorește promovarea empatiei, respectului reciproc și rezolvării pașnice a conflictelor, transformând tinerii din spectatori pasivi, în susținători activi ai unui climat pozitiv și non-violent.
Prin proiect se așteaptă o scădere semnificativă a cazurilor de bullying raportate în comunitățile vizate, o îmbunătățire a climatului social și educațional și creșterea solidarității și empatiei între tineri.
Realizând activități cu tinerii, copiii, se va ajunge la adulții comunității.
Proiectul este fundamentat pe ideea de solidaritate și incluziune socială.
Activitățile pentru proiectul anti-bullying se desfășoară pe parcursul unui an și este structurat în 12 etape, fiecare cu un set clar de obiective și activități specifice.
Iată o descriere detaliată a activităților, împreună cu rezultatele așteptate și metodele de evaluare: Ateliere de Conștientizare și Educație, Jocuri de Rol, Bullying și Cyberbullying, Ziua Internațională Anti-Bullying, Mural digital Anti-Bullying, Campanie de Sensibilizare Anti-Bullying, Activități artistice și creative Anti-Bullying, gânduri exprimate în scris de tineri prin poezie și eseu, Debate: Bullying și Cyberbullying, Escape Room Anti-Bullying sunt câteva din activitățile care se vor implementa.
Pentru a asigura continuitatea și impactul pe termen lung al proiectului Antibullying chiar și după încheierea activităților oficiale, vor fi dezvoltate strategii de sustenabilitate și de multiplicare a efectelor în comunitate.
Cornelia RĂDULESCU