Numărul accidentelor rutiere grave a scăzut, în Teleorman
La Sediul IPJ Teleorman, săptămâna aceasta a debutat cu un briefing, a cărei temă principală a fost, analiza fluxului privind accidentele de circulaţie produse în decursul ultimilor ani, combaterea cauzelor care au generat accidentele rutiere, cât şi aspecte ale programului de acţiune al Poliţiei Rutiere pentru perioada 2012-2016.
La eveniment au fost prezenţi, din partea gazdelor, comisar şef Marian Mitrana în calitate de adjunct al şefului Inspectoratului şi sub comisar Dănuţ Dobre şef al Poliţiei Rutiere.
Din cele relatate de reprezentanţii IPJ Teleorman, şi conform unei analize efectuate la nivelul Inspectoratului, de la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate 37 de accidente rutiere grave, în urma cărora 12 persoane au decedat şi alte 37 de persoane au fost rănite grav.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere, cu 10 accidente rutiere. O scădere cu şapte cazuri, se înregistrează şi în rândul persoanelor rănite grav, în schimb numărul persoanelor decedate a crescut cu cinci.
În urma analizelor statistice, s-a ajuns la concluzia că, principala cauză a accidentelor rutiere grave a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, ceea ce a dus la producerea a nu mai puţin de şapte accidente rutiere, din care două persoane au decedat, iar alte şapte persoane au fost rănite grav.
Pe locul doi în această ierarhie se află traversarea neregulamentară a drumului public, de către pietoni, ceeea ce a condus la decesul şi rănirea gravă a câte două persoane.
În scopul reducerii numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, în cursul săptămânii precedente, mai exact în perioada 12-14 iunie 2013 s-a desfăşurat o acţiune coordonată de Serviciul Rutier, la nivelul întregului judeţ.
Pe timpul acestei acţiuni s-a urmărit creşterea fermităţii în aplicarea legii împotriva participanţilor la traficul rutier care încalcă prevederile legale.
Acţiunea s-a desfăşurat permanent, pe toate arterele rutiere din judeţ, cu precădere în locurile şi la intervalele orare în care au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere.
Au fost implicaţi în acest tip de acţiune, poliţişti rutieri, agenţi de ordine publică şi poliţişti de la secţiile rurale şi posturile de poliţie comunale.
În total, în fiecare din cele trei zile ale acţiunii au participat câte 330 poliţişti, care au folosit toate autospecialele dotate cu aparatură de măsurare a vitezei.
În urma activităţilor desfăşurate în această perioadă, au fost constatate 36 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, cele mai multe referindu-se la conducerea de mopede fără permis.
Au fost aplicate 1186 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 242.000 lei.
Iar dintre cele mai frecvente abateri, s-au constatat (274) la nerespectarea regimului legal de viteză, iar 24 de nereguli au fost încălcate privind traversarea neregulamentară a străzii. Alte nouă persoane au consumat alcool în timp ce conduceau un autoturism auto. Trei amenzi s-au aplicat pentru neacordarea de prioritate, iar 33 permise de conducere şi 44 certificate de înmatriculare, au fost ridicate, în urma depistării unor nereguli de circulaţie.
În ceea ce priveşte zonele cu impact crescut al accidentelor rutiere din Teleorman, nu se cunoaşte un sector anume, cu “puncte negre” în acest sens, însă, DN6 este catalogat ca fiind cel de-al patrulea drum, la nivel naţional, cu risc crescut de accident.
În ceea ce priveşte media de vârstă acelora care sunt implicaţi în accidente rutiere, acesta este de peste 30 de ani, iar în ceea ce priveşte experienţa la volanul unui autoturism, aceasta este destul de redusă.
Mirel MANAFU