Nu toţi românii vor fi obligaţi să-şi declare averea începând cu 2014

Începând cu anul 2014 şi persoanele fizice vor fi obligate să depună declaraţia de avere, a sunat ştirea seacă pe fluxurile mediatice, ceea ce a creat rumoare în rândul opiniei publice.
În aceste condiţii, Ministerul de Finanţe a venit cu precizări care sunt de natură să calmeze spiritele. Astfel am aflat că „Declaraţia de patrimoniu şi venituri” trebuie depusă doar de persoanele fizice în cazul cărora se constată că există discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile reale.
Depunerea declaraţiei se face numai la cererea organului fiscal pe a cărui rază de competenţă domiciliază cetăţeanul vizat sau persoana fizică independentă supusă inspecţiei fiscale obişnuite, iar asta se va întâmpla numai dacă în urma verificărilor prealabile se constată discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate.
De altfel, procedura de verificare a persoanelor fizice este deja prevăzută în Codul Fiscal, noutatea pe care o aduce Ordinul de ministru, aflat în stadiul de proiect, constituind-o conţinutul şi modelul propriu zis al declaraţiei de avere.

C.O.