Nu e păcăleală, de la 1 aprilie, alexăndrenii vor plăti cu 50% mai mult pentru resturile menajere

Societatea care asigură salubrizarea pe raza municipiului Alexandria, SC ALEXSAL PREST SA, va majora tarifele pentru serviciile specifice prestate, de la începutul săptămânii viitoare. Creşterea tarifelor pentru serviciile de salubrizare a fost aprobată de toţi aleşii locali în şedinţa ordinară ce a avut loc în cursul acestei săptămâni.
Potrivit Expunerii de motive, majorarea este cauzată de relaţia contractuală cu noul operator care va administra Depozitul Central Mavrodin, relaţie care presupune costuri suplimentare de depunere în rampă, transport şi taxe de drum, percepute de CNADR, pe care societatea nu le plăteşte în actualele condiţii.
De asemenea, majorarea costurilor de exploatare a avut drept cauză şi creşterea preţurilor la elemente de cost şi anume: motorină, ulei de motor, ulei hidraulic, a salariilor, a cheltuielilor ocazionate de cumpărarea de rovignete pentru mijloacele de transport specifice, care impun modificarea tarifelor pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului menajer şi similar, nemaifiind modificat din ianuarie 2011.
Tarifele aprobate de consilierii locali pentru colectarea, transportul şi depozitarea unui metru cub de gunoi vor fi, de luni, de 74,40 lei/lună.
Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor municipale de la persoanele fizice asociate care locuiesc la bloc va costa 6,00 lei/lună, iar pentru aceleaşi servicii, persoanele fizice vor achita, individual, câte 9 lei lunar.
Cetăţenii de la case vor fi nevoiţi să scoată din buzunare în fiecare lună câte 6,20 lei pentru chiria pubelelor de 240 litri, pentru un container de 1,1 mc vor achita 18,60 lei/lună, iar pentru unul de 4 mc, 37,20 lei/lună. În ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor vegetale, pentru fiecare metru cub locuitorii de la case vor achita lunar 12,40 lei, iar pentru colectarea transportul şi depozitarea deşeurilor provenite din creşterea animalelor se va încasa 37,20 lei/lună.
Şi cum s-a deschis sezonul construcţiilor, alexăndrenii trebuie să ştie că vor plăti 37,20 lei/lună pe un metru cub de deşeuri provenite din construcţii şi demolări, sumă în care intră colectarea, transportul şi depozitarea acestor deşeuri.
Potrivit spuselor directorului SC ALEXSAL PREST SA, până în prezent, datoriile acumulate de societatea de salubrizare, ca urmare a neachitării lunare a facturilor de către cetăţenii municipiului reşedinţă, au ajuns la 5 miliarde 160 milioane lei vechi.

M. MEILĂ